Du är inte inloggad.

Artikel

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringar är jättebra, då de hjälper dig täcka upp din inkomst om du skulle bli arbetslös i framtiden, om du har en lite högre lön. Alla som är medlemmar i en a-kassa kan skaffa dessa försäkringar, och de är en slags komplement till ersättningen från a-kassan som alla är berättigade till.

Från a-kassan kan man nämligen endast få ersättning på 80 % av lönen, upp till 18 700 kronor, vilket gör att den med högre lön än så inte kan få hela 80 % av lönen vid arbetslöshet utan en sådan försäkring.

 

Hur funkar inkomstförsäkringen?
Om du har en inkomstförsäkring, får du ersättning via den under en viss tid om du skulle bli arbetslös. Detta gör att din totala ersättning blir mycket högre, vilket gör att du kan behålla din nuvarande levnadsstandard även under arbetslöshet, och slipper stressa upp dig lika mycket när det gäller att hitta ett nytt jobb.

 

Vem kan teckna en inkomstförsäkring?
Om du är tillsvidareanställd och omfattas av lagen om anställningsskydd (även känd som LAS) kan du teckna denna typ av försäkring. Den med en annan anställningsform eller den som t.ex. är egen företagare kan därmed inte teckna en sedvanlig inkomstförsäkring.
Du får inte heller vara äldre än 55 år gammal eller vara bosatt eller jobba utomlands för att kunna teckna försäkringen.

Ofta får man inte heller ha precis hur hög lön som helst, har man en lön på 80 000 kronor eller mer, kan det t.ex. krävas att man tecknar en annan typ av försäkring.

 

Hur mycket kostar en inkomstförsäkring?
Detta beror på flera olika saker:
Vilken försäkring du skaffar, då olika försäkringsbolag har olika priser på sina inkomstförsäkringar. Ofta kan man komma något billigare undan om man skaffar försäkringen via sitt fackförbund, vilket många väljer att göra, då de flesta fackförbunden erbjuder sina medlemmar någon form av inkomstförsäkring.
Vad din lön är. Eftersom ersättningen du kommer att få vid arbetslöshet beror på hur mycket du tjänade innan detta, baseras även försäkringspremien på samma sak. Ju högre lön du har, desto högre försäkringspremie får du därför räkna med att få betala. Även andra faktorer kan komma att påverka priset på försäkringen, beroende på vilket försäkringsbolag du väljer.

 

Hur hittar man den billigaste inkomstförsäkringen?
Om du hittat en försäkring du skulle vilja teckna, men tycker att premien är lite för hög, kan det vara värt att jämföra olika inkomstförsäkringar mot varandra. Premiestorleken skiljer sig nämligen åt en hel del mellan olika försäkringsbolag och försäkringslösningar.

Givetvis kan man göra detta manuellt själv, genom att gå in på olika försäkringsbolags hemsidor och titta på priser där, men det finns även speciella försäkringsjämförelsetjänster som man kan använda sig av för att göra detta snabbare och enklare. Du hittar enkelt sådana jämförelsetjänster med hjälp av de sökmotorer som finns på Internet, som t.ex. Google.

Tänk dock på att inte bara jämföra själva premiestorleken, utan även villkoren på försäkringen, eftersom det även kan finnas viktiga skillnader gällande detta mellan olika försäkringar. Den billigaste inkomstförsäkringen är med anledning av detta inte alltid den bästa.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Så får du ett billån med låg ränta
Sms-lån vs. vanliga privatlån
Låna pengar utan säkerhet
Vikten av att halvförsäkra bilen
Tips till dig som letar billigt mobilabonnemang