Du är inte inloggad.

Artikel

Om celiaki

 

Om du är känslig mot gluten så måste du lära dig vad du kan äta och vad du ska undvika.
Det finns egentligen bara en huvudbehandling vid glutenallergi och intolerans och det är att undvika gluten. 
Allergin är ganska vanlig, ca 1 på 100 är påverkad av den, men ca 10-20 procent av befolkningen har symptom på intolerans mot gluten . 
Det enda säkra sättet att testa om du är allergisk är att göra ett test hos en läkare. 
Du kan också jämföra dina symptom med vår lista för att jämföra dina symptom.
 
Symptomen kan dock variera väldigt mycket från person till person. En del med glutenallergi har vissa av symptomen och inte andra. Man kan även ha symptom som inte listas här. 
Om du har något eller flera av dessa åkommor så betyder det inte nödvändigtvis att du har glutenallergi. 
Andra orsaker kan ligga bakom problemen. 
Om du är allergisk så måste ta bort allt som innehåller ämnet i din kost, även om du inte får några direkta problem så skadas ändå din tunntarm. 
Om du är glutenintolerant så kan det vara så att du kan ha kvar en del av det i kosten, men det säkraste och bästa är ändå att utesluta allt gluten i din kosthållning .
Oavsett vad doktorn säger så om du mår bättre av att undvika gluten så är det helt enkelt bäst att följa vad din kropp visar dig.
Det kan ge dig mer energi och bättre hälsa.
De som lider av allergin  brukar klaga på trötthet. Det är inte så konstigt eftersom tunntarmen inte klarar att ta upp all näring som det borde. 
Inflammation skapas som blir värre och värre ju mer av ämnet man får i sig. Det blir en ond cirkel och enda sättet ur det är att gå på glutenfri kost.
Det finns en del komplikationer som kan uppstå om man låter allergin löpa sitt lopp. Gravida kvinnor kan få anemi. Man kan få benskörhet, diabetes och ökad risk för tarm cancer.
Om du ser till att du äter mat utan gluten så minskar alla dessa risker. Det är inte alltid det räcker att undvika gluten utan ibland måste man använda sig av annan behandling. 
Även om det oftast fungerar att undvika allergenen för att stoppa alla symptom så krävs det ibland vidare medicinering. Det finns ett flertal mediciner som din läkare kan skriva ut åt dig om du får en diagnos på glutenallergi.
Det lönar sig alltid att konsultera läkare innan du påbörjar en ny diet eller medicin. 
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Allt om elektroniska cigaretter
Massage - mer än bara strykningar och armbågar
Vad är ett Bola gravidsmycke
Få ett vitt skinande leende på din lunchrast!
Kondomer med struktur