Du är inte inloggad.

Artikel

PH 5 taklampa

En designklassiker formgiven av Poul Henningsen (1894-1967)
 
Den danske arkitekten och designern Poul Henningsen var nästan som besatt av sitt arbete med att studera ljusets ekonomi och att tillverka lampor som spred ett behagligt ljus utan att blända. Han kom på hur ljusstrålarnas riktningar kunde utnyttjas med hjälp av unikt skärmsystem.
 
1958 lanserades PH5 taklampa, vilken räknas till en av de mest populära danska designikonerna.
 
En PH 5 lampa består av fyra yttre skärmar och två färgade inre skärmar. Den översta skärmen reflekterar ljuset uppåt, medan de övriga skärmarna riktar ljuset nedåt. De inre skärmarna ger ljuset ett varmare sken.
 
Namnet PH 5 kommer från Poul Henningsens initaler, PH, samt från den största skärmens diameter. Den mäter 5 dm i diameter, därav 5:an i produktnamnet PH5. 
 
En äkta PH 5 lampa i original kommer från det danska företaget Louis Poulsen.  Lampan finns i lite olika färgkombinationer. Det finns också en variant som kallas PH 50. Den har samma design som PH 5, men finns i fler färger. Ytan på en PH 50 lampa är blank, medan PH 5-lamporna har en mattare yta. PH 50 lamporna är en hyllning till PH 5-lampans 50-årsdag.
 
I Danmark hänger det PH 5-lampor i mängder av hem. Lampan har vuxit i popularitet även i Sverige. Den går att köpa i välsorterade möbel- och belysningsbutiker som säljer designklassiker. Om du föredrar att handla online går det också bra.
 
Designklassiker i original är ganska dyra, men de brukar ha ett hyfsat bra andrahandsvärde. Många desigintresserade ser därför originalklassiker som en investering.
 
Om du är intresserad av design, men tycker att klassikerna är för dyra, kan vi tipsa om en tysk belysningsbutik som har över 30.000 olika lampor i sitt sortiment. Där hittar du lampor i alla prisklasser, både billiga lampor och mycket dyra lampor. Flera olika designstilar finns representerade och många av lamporna kan vara svåra att finna i butik här i Sverige. Det finns lampor för alla smaker i den här butiken.
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Jourstäd Örnsköldsvik
Vad innebär en dränering?
En heltäckningsmatta är inte sunkig!
LED-belysning i ditt hem
Planera ditt uterum steg för steg