Du är inte inloggad.

Artikel

Reparation och konstruktion av tak i Sveriges huvudstad

Takarbeten och takläggning är en uppgift som är viktig att den görs bra, för att försäkringar ska gälla och för att undvika skador på byggnaden. En stad som Stockholm är på grund av folkmängden som finns i staden den taktätaste regionen i landet, och det finns många tak som behöver underhållas och behöver hjälp med takarbeten av olika karaktär. Kontakta oss för mer information om du är en av de som behöver hjälp med takläggning eller reparation av tak.

Tekniker inom takläggning

Takarbeten i Stockholm kan vara av olika typ, men oftast handlar det om takläggning eller reparation av tak. Antingen är det takpapp som behöver bytas, eller så är det själva taket som ska åtgärdas, vilket kan vara plåttak eller takpannor. Takpannor kan nuförtiden i själva verket vara gjorda av cement eller cement- och keramikblandning, vilket gör dem tyngre, men samtidigt mycket billigare i produktionskostnad, varför det i många fall är sådana pannor som används vid takläggning.

Ett plåttak kan vara gjort av till exempel formpressad stålplåt med en stomme som är ytbehandlad med aluzink, epoxi och polyester, med ett ytskikt av stengranulat och akryl som medel för att binda ihop. Alltså är plåtpannor i dagsläget gjorda med avancerad teknik för att skapa såpass underhållsfria, lätta och billiga takpannor som möjligt. Smart lagda takpannor med en glatt yta gör att snö glider av mer eller mindre självmant och i en stad som Stockholm med höga hus och gator med mycket gångtrafik är det viktigt att taken har hög vinkel så att snön åker ned och att inte istappar bildas som kan skada eller döda fotgängare. En takpanna av plåt idag har ofta en garanti på flera decennier, till exempel 30 år. Svart eller tegelröd är två vanliga färger på plåttak.

En speciell form av metalltak är koppartaket, som kan vara otroligt vackert. Genom att låta kopparen ärga bildas en beläggning som ger ett vackert turkost tak. Denna ärgningsprocess görs ibland på konstgjord väg innan taket läggs så att det från början får sitt speciella, hänförande, utseende, som till exempel taket på L'Opera Garnier i Paris.

För takarbeten i Stockholm är det möjligt att söka ROT-avdrag. ROT-avdraget infördes under Alliansens regeringsperiod och innebär att du kan få skattesubventioner för hantverk som utförs på din bostad. Subventionen är fortfarande 50 % på skatten. Från årsskiftet kommer subventionen att ligga på 30 %, men ROT-avdraget kommer fortfarande att finnas kvar. Det är dock en bra idé att utföra jobbet nu innan även denna subvention försvinner.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Skapa ordning och reda med rätt heminredning
Zave Värmepumpshopen
Pagodatält 5 x 5 m
Choklad - en spännade historia
Skapa ditt drömhem