Du är inte inloggad.

Artikel

Så väljer du rätt markis

 

Är du på utkik efter ett solskydd till din uteplats? En markis är den bästa lösningen om du vill ha tak över terrassen eller skapa en skuggig plats på altanen. En markis skyddar mot både sol och regn och gör det lätt att vara utanför. Den förlänger helt enkelt sommarsäsongen både tidigt på våren och senare på höstkanten. Inte nog med att markisen gör det lätt att vara utomhus hela dagen, den pyntar också uteplatsen och ger den en ombonad och välkomnande känsla.

Rent kostnadsmässigt är det lite av en investering att köpa en markis. Därför bör du vara noggrann när du till exempel ska välja färg, funktion och storlek. Fundera över vad du har för behov och kom ihåg att den blir en del av huset eller lägenheten i många år framöver.
 

Utseende
Du ska tänka på hur bred markisen ska vara, hur långt ut från väggen den ska gå och vilken färg eller mönster du vill ha. Beställ gärna tygprover så att du blir helt nöjd med ditt val. Du kan också välja hur pass heltäckande eller genomskinlig den ska vara. Du kan köpa markis med eller utan sluten kassett, dvs. själva anordningen som markisen förvaras i och som sitter fast på väggen. En sluten kassett gör att markisen passar bra i alla slags väder.
 

Funktion
Välj mellan manuell styrning eller fjärrkontroll. En markis ska vara slitstark och hållbar och bärarmarna ska vara testade och kunna klara 5000-8000 cycles. Dessutom bör markisen vara tillverkad av smutsresistent material som är lätt att torka av med en fuktig trasa.
 

Mått
Måttagningen är avgörande när du ska måttbeställa en markis. När måttet väl är på plats är monteringen oftast rätt lätt. Läs mer om hur du måttar och monterar markiser. Är du osäker på hur det fungerar så kan du alltid få hjälp!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Minihus är en form av prepping
Värdera din bostad
Få hjälp att välja rätt larm
När man dör - vad skall man tänka på?
Glasmästeri