Du är inte inloggad.

Artikel

Såhär firar man jul i Sverige

Julen är en ganska viktig högtid för oss i Sverige, och vi firar den väldigt mycket och under en lång tid. Redan i början av december vid första advent så börjar vi vårt julfirande, och sedan håller vi på ända tills dagarna efter julafton. Ibland blir nästan jul- och nyårsfirandet som ett enda firande vilket gör att man nästan kan anse att julfirandet pågår ända tills början av januari. För det är ju faktiskt så att vissa firar även under mellandagarna i svensk jultradition.

Julen innehåller för oss väldigt mycket mat och väldigt mycket godsaker. Redan till första advent brukar vi börja med glögg, pepparkakor och lussebullar, vilket är något som vi sedan fortsätter att äta lite då och då under resten av julen. Godis och snacks konsumerar vi också i stora mängder under hela julen – precis som vi också konsumerar mycket julmat. Vi äter vårt traditionsenliga julbord som består av bland annat skinka, potatis, köttbullar, prinskorv, sill, leverpastej, rödbetssallad, olika korvar och sill med mera. Dessutom så äter de allra flesta julbord flera gånger under julen. Det behöver inte röra sig om två eller tre gånger, utan att äta julbord så mycket som fem, sex eller kanske ännu fler gånger under julen är inget ovanligt.

Vår viktigaste dekoration under julen är nog utan tvekan julgranen samt alla julgransprydnader. En julgran kan man nämligen återse i nästan alla hem, och det är en tradition som ursprungligen kommer från Tyskland och har utvecklats mycket under åren. Idag så brukar de flesta lägga julklapparna under granen, och sedan får man öppna dem på julafton.

Just att vi i Sverige har julafton som vår ”viktigaste” dag under julen är något som skiljer oss från många andra länder. I resten av världen är det nämligen mycket vanligare att man har det mesta av firandet på juldagen. Julmiddagen med familj och vänner, julklappsöppningen med mera sker då på juldagen istället för julafton.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Köpa barnkläder på nätet
Tillbehör till iPhone 5- Nyttiga tips
Dubba upp!
Väskor från Friis & Company
Köpa diamanter online