Du är inte inloggad.

Artikel

Sitt rätt med ett höj- och sänkbart skrivbord

 

Människor har arbetat vid skrivbord under en väldigt lång tid. Behovet av skrivbord uppstod kanske främst vid upplysningens och den industriella revolutionen tid och på 1700-talet i Europa då samhällets tänkare människor behövde en plats att läsa och skriva på. Under denna tid var skrivborden gjorda av olika träslag och byggdes med en ambitiös detaljrikedom och kunnighet av hantverkare. De skrivbord som finns på moderna arbetsplatser idag skiljer sig dock från de gamla träskrivborden på en mängd olika sätt. Idag masstillverkas skrivborden med stommar som är gjorda av metall och med bordsskivor som kan vara gjorda i allt ifrån plast till glas. Men de skrivbord som finns i dagens kontorslandskap är framför allt mycket mer ergonomiskt designade än de historiska skrivborden, som finns att läsa mer om på Skrivbordsguiden.se.
 
Att ha ett ergonomiskt skrivbord är avgörande om man arbetar heltid på ett kontor och vill undvika svåra belastningsskador. Att sitta still med händerna på ett tangentbord och ögonen fixerade på en fast datorskärm 40-50 timmar i veckan är inte något som människokroppen var designad för. För att undvika skador i rygg och nacke är det viktigt att skrivbordet är i rätt höjd. Det gäller även om man inte vill drabbas av “musarm” som var en vanlig åkomma på 1990-talet. För att få den bästa höjden på ett skrivbord bör skrivbordet vara höj- och sänkbart. 
 
Ett elektroniskt höj- och sänkbart skrivbord gör att du med ett enkelt knapptryck kan ändra bordsskivans höjd så att det passar just dig så bra som möjligt. Delar du skrivbord med en eller flera arbetskollegor blir behovet av ett elektroniskt höj- och sänkbart skrivbord ännu större eftersom olika människor behöver ha arbetsbordet i olika höjder. På grund av kostnaden av höj- och sänkningsmekaniken inuti bordsstommen har förstås dessa skrivbord ett högre pris än de som inte går att ändra höjd på lika lätt. Med tanke på kostnaden av sjukskrivningar på grund av problem med rygg- och nacke är det dock ett köp som löner sig för de flesta organisationer.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Värmepumpeshopen Norge
Hyra byggnadsställning Stockholm
Ekonomisk oberoende på fastigheter
Barnsängar för olika åldrar
Gör vardagen enklare med mer plats