Du är inte inloggad.

Artikel

Skillnaden mellan olika markerpennor

Markerpennor är bland de mest använda pennorna. Vad kännetecknar en markerpenna och vad är skillnaden mellan de olika markerpennorna. Vi reder ut begreppen. Marker betyder märkpenna, men alla pennor med filtspets brukar kallas för markerpennor eller markers. Filtspetsen fungerar mycket bra för att släppa igenom en lagom mängd av tusch och ger mycket jämna färgfält. Men skilj på äpplen och päron! Bland de mest kända märkena - Tria Marker, Copic, Posca, Neopico, ZIG Posterman, Edding, ProMarker m fl – så är skillnaderna stora. Det som skiljer olika markers åt, är själva tuschet i pennan. Det finns tusch som är vattenbaserat, lösningsmedelsbaserat och alkoholbaserat. Men den grundläggande skillnaden går mellan tusch som är transparent respektive täckande. Marker med transparent alkoholbaserat tusch.


Pennor som Tria Marker, Copic, Neopico, ProMarker innehåller alla transparent tusch. Det innebär att tuschet släpper igenom ljus och kulör från det underliggande pappret. Genom att lägga två lager av olika kulör över varandra, kan man bryta fram nya färgnyanser. Gult på blått blir grönt osv.


Det transparenta tuschet innehåller ytterst finmalda, rena pigment och flödar mycket jämnt genom filtspetsen perfekt teckningskänla. De transparenta markerpennorna har ett fantastiskt spektrum av kulörer och nyanser och tuschet möjliggör mycket fina toningar och övergångar från ljust till mörkt eller från en kulör till en annan. Tuschet är vattenfast och kan läggas i mycket jämna färgfält och tonas mycket fint. Vattenbaserat tusch kan ha en tendens att rugga upp pappret, vilket inte alkohol gör. För att pennorna ska fungera som avsett, behövs ett papper som inte suger, utan har en blank yta som låter tuschet lägga sig ovanpå. Letraset Bleedproof är bäst. För bra toning och blending ska du förutom färgerna du vill tona in i varandra använda dig av en solvent eller blender, vilket är helt färglöst tusch.för en Alkoholbaserad markerpenna.


 Copic Marker har totalt 310 olika färger, är påfyllbar och har utbytbara spetsar. I originalutförandet har den enbred samt tunn spets, men det finns en rad olika spetsar som kan monteras på pennan utifrån behov.Copic Sketch har penselspets och Copic Wide har en superbred spets. Det finns även utrustning för airbrush att koppla till pennan. Det finns för nedladdning en guide för översättning av Copics kulörer till CMYK och RGB på: http://copicmarker.com/home/cm1/new_main.html


 Tria Marker är den enda pennan med Pantone-färger, vilket är praktiskt vid kommunikation med tryckare och andra där man vill försäkra sig om att få exakt en viss färgkulör. TriaMarker har också tre spetsar, i det nya utförandet bred, fin samt en penselliknande spets. Med det nya Tria systemet så kan du bygga din egen penna och välja spets samt utförande utifrån dina behov. TriaMarker är påfyllbar och kan även användas med airbrush.


 Neopico är mycket populär bland mangatecknare. Har förutom den breda spetsen en fin penselspets. Mycket prisvärd penna från Japanska DELETER. Finns i 144 kulörer. Neopiko är alkoholbaserad, giftfri, snabbtorkande tusch. Mycket briljanta och klara färger.


 Promarker är en mycket prisvärd maerker från Letraset som också tillverkar TriaMarker, Letraset. Har en bred samt en smal spets. Finns i 92 kulörer. Endast 28 kr per penna hos oss! Promarker är alkoholbaserad med två spetsar: bred snedskuren samt finlinjespets. Ger helt jämna färgfält utan spår av penndrag. Transparent tusch: lägg olika kulörer ovanpå varandra och få fram nya kulörer. Kulörerna går också att tona in i varandra för mjuka övergångar från ljust till mörkt osv. Fungerar extra bra på t ex Letraset Bleedproof markerpaper eller Canson XL markerpapper.


Marker med täckande tusch. Pennor som Posca, ZIG Posterman och Edding å andra sidan innehåller täckande tusch, eventuella underliggande färger lyser inte igenom. Om man t ex vill rita på ett svart papper så väljer man en penna med täckande tusch. Likaså om man vill att färgen inte ska brytas med underliggande färglager. Täckande färger är vanligen tjockare och innehåller mer täckande ämnen, ofta finns täckande vitt med i även andra kulörer. Vanligtvis är därför täckande färger inte lika ”rena” som transparenta färger. Vitt finns å andra sidan inte alls som transparent tusch. Täckande tusch är mer trögflytande, oftast innhåller pennan en liten kula och ska skakas innan användning. Man får oftast hålla spetsen på en ny penna mot pappret en halv minut innan tuschet rinner till.

Täckande tuschpennor används mer som märkpennor där färgen verkligen skall synas och sitta på även andra underlag än papper, även för utomhusbruk osv. Passa på att köp ett komplett posca-set med 8 st PM-5M för otroliga 195kr. Posca PC-5M med medium spets är den penna i POSCA:s produktutbud som kan användas "för flera ändamål". Den ger prydliga och exakta linjer och är perfekt för färgläggning. PC-5M är en favorit hos både professionella och nybörjare. 


UNIballs Posca och Kuretakes ZIG Posterman är två markers med täckande tusch som är mycket lika varandra, båda fäster på papper glas, metall, trä plast, sten m m. Poscapennor är mycket mer känd särskilt bland grafittikonstnärer. Här intill kan ni se en jämförelse mellan de två pennorna. Vilken är vilken? Det är inte lätt att avgöra. Vi har testat dem på ett ganska ”ovänligt”, lätt grängat och sugande papper. Båda klarade testet, de täcker bra och har klara färger.

Det finns ett par små skillnader. Poscapennans finaste spets är tunnare än Postermans. Posterman är helt vattenbaserad och nästan luktfri, vattenfast och ljusäkta, samt finns i en wet-wipe version. Posca är också vattenbaserad men har en tydlig lukt av någon slags lösningsmedel eller alkohol. Detta kan göra att en Poscapenna torkar något fortare än Postermanpenna, som kan tendera att rinna innan den torkat (efter att den torkat så sitter Posterman mycket bra). För de som vill ha en helt luktfri och vattenbaserad penna så blir Posterman valet, för de som vill ha en mer snabbtorkande penna med kanske något bättre täckförmåga passar Poscapennan. Samtidigt är det nog så viktigt att lära sig hantera dessa pennor, det är stor skillnad i täckförmåga beroende på om man får ett bra färgflöde samtidigt som det gäller att det inte blir rinnigt.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Varför Dover Street Market New Los Angeles Store är en spelväxlare
Alvar Aalto, 1898 – 1976
Är det svårt att använda en manuell kaffekvarn?
Varför fattar inte klädbutikerna att vi ser olika ut?
Väderleken utomhus påverkar våra stegar