Du är inte inloggad.

Artikel

Snart dags för alla sorters tulpaner

Redan innan jul börjar tulpanerna komma smygande. Men den stora säsongen för tulpaner är på vårvinter och vår. Olika sorter finns tillgängliga olika tidigt i blomsteraffären, och blommar vid olika tidpunkter i trädgården. Somliga tulpansorter är mer populära än andra, och den klassiska enkla är fortfarande den mest populära och vanligaste. Men de är alla lika njutbara.


Vi älskar tulpaner solo i en maffig tulpanbukett, eller som del av ett vårligt eller till och med juligt arrangemang. Här är en liten guide till våra vanligaste tulpansorter.
 

Den enkla tidigblommande tulpanen
Den enkla tidigblommande tulpanen har mycket kraftiga stjälkar. Det gör att de är stabila och står upp rakt och fint. Dessa tulpaner finns i mängder av färger. En klassiker helt enkelt.
 

Den dubbla tidigblommande tulpanen
Den dubbla tidigblommande tulpanen är egentligen inte så dubbel, mera mångbladig. Den har också betydligt kortare stjälk än den enkla tulpanen. Alla sorter har fler än sex stycken kronblad. Vissa har så många kronblad så att de liknar rosor eller pioner. De finns i många olika färgvarianter även de, och blommorna kan bli så stora som en decimeter i diameter.
 

Liljeblommande tulpan
De här tulpanerna ser förstås ut som liljor när de står i full blom. Liljeblommande tulpaner blommar i mitten av säsongen, eller senare.
 

Fransad tulpan
På den här tulpanen är toppen på kronbladen lätt fransade. Den har tidigare varit en relativt ovanlig sort, men har ökat i popularitet på senare år. De fransade tulpanerna blommar från mitten på säsongen till senare.
 

Papegojtulpan
Papegojtulpanerna känns igen på sina assymetriska kronblad, som nästan ser ut som vridna fjädrar ibland. De blommar med starka färger och stora blommor i mitten eller på slutet av säsongen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vad är Specialkaffe?
Snabbkopplingar fyller en viktig funktion på många områden
SP Fönster
Allt om Robert Downey, JR.
V75 Resultat hjäler dig på V75