Du är inte inloggad.

Artikel

Tips inför onlineshoppingen

Vi handlar alltmer produkter på nätet. Det är bekvämt att med några knapptryckningar beställa varor och sedan få den hemskickade, antingen till hemadressen eller till ett utlämningsställe.

Det finns några saker som kan vara bra att kolla upp ifall du funderar på att handla i en webbshop som du inte känner till sedan tidigare;

Kolla att företaget har ordentliga kontaktuppgifter, med uppgift om adress, e-mailadress och telefonnummer. Onlinebutiker som säljer produkter över nätet bör vara nåbara. Du kanske behöver kontakta butiken i olika frågor eller om något problem med leveransen uppstår. En webbutik bör också uppge sitt organisationsnummer.

Om du ska handla i en för dig okänd butik är det alltid bra att googla efter omdömen om butiken. Du kan kolla t ex Trustpilot, Prisjakt och Pricerunner. För att omdömena ska vara vägledande för din bedömning, bör betyget på en butik vara baserat på ett ganska stort antal recensioner. Ett omdöme som baserar sig på ett faktiskt köp, där varan har levererats till kunden är mer trovärdigt än ett omdöme som enbart skrivs som t ex ”Trevlig och lättnavigerad hemsida”. Detta är inget omdöme som betyder något. Omdömen som beskriver köpupplevelser, servicegrad i butiken, uppföljning vid leveransförseningar, leverans, produktkvalitet o dyl ger bättre information. Men tyvärr finns det också falska omdömen, så recensioner måste alltid läsas med kritiska ögon.

Kolla upp betalningsalternativen noggrant. Om du betalar med kort bör du kontrollera att butiken har en säker anslutning. Detta ser du när du kommer till kassan. Då bör adressen i sökfönstret börja med https:// istället för bara http://.

Om du ska handla dyrare varor, kolla gärna upp om det finns några tester och jämförelser mellan olika produkter och butiker. Du kan köpa tester hos t ex Råd & Rön för en billig peng, men du hittar säkert fler alternativ om du gör en sökning på olika produkttester.

När du handlar online har du alltid 14 dagars ångerrätt. Läs gärna om detta på Konsumentverkets hemsida.

Letar du efter presenter eller julklappar? Då får du förmodligen upp en mängd träffar när du gör din sökning. För att underlätta letandet efter presentbutiker har vi gjort en liten sammanställning över några webshoppar där du kan handla presenter inom olika kategorier. Vill du skicka blommor till någon? Titta in här!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fördelar med blombud
Elvinee jackor for kvinnor
Coola prylar som gör succé
Varför jämföra priser på vuxenleksaker?
Hitta den perfekta festklänning