Du är inte inloggad.

Artikel

Vad innefattar friskvård för hund

Den viktiga friskvården för hund är något som gäller i hela hundens liv, hundägaren ger förutsättningarna till att hunden ska må så bra som möjligt. Friskvård för hund är att arbeta förebyggande och ge hunden ett rörligt liv med mental aktivering.

 

En stor del av friskvården handlar om att undvika skador och överbelastning. Det innebär också att förebygga sjukdomar och ohälsa, friskvården strävar också efter att hunden förblir frisk och harmonisk med ett långt aktivt liv. Helt enkelt att ta hand om sin hund.

 

Friskvård innebär att ha kunskap om balans mellan kost, motion, aktivering, vila, återhämtning, negativ stress och utmattning, men också den viktiga uppvärmningen inför träning,  tävling arbete och att varva ner efter arbete etc., att vara uppvärmd är lika viktigt inför buslek med hundkompisen eller att hunden ska följa med på joggingrundan.

Likaså ska friskvården ge ett välbefinnande hos hunden genom omsorg, omtanke, kärlek, kel och lek. Sköta om hunden i pälsväg, tandhygien, tassvård, öronvård, och att hunden får vara hund genom att arbeta med berikning, som kan vara blodspår eller viltspår. Berikning betyder med en kort förklaring att hunden kommer så nära sitt ursprung som möjligt, genom att få en arbetsuppgift som påminner om ursprunget, ex, att spåra, hunden har en enastående förmåga, i att spåra, och får då utöva den förmågan eller beteende. Hunden blir lugn och nöjd av arbetsuppgiften.

 

En hund som ska tävla, arbeta eller användas i praktisk jakt, ska vara vältränad innan tävling, eller innan jakten sker. En hund som ska jobba i skogen ska tränas i skogen, för att undvika skador som felaktig träning och/eller ensidig träning, som i kombination med för lite tid för vila och återhämtning ger onödiga skador hos hunden.

Oavsett krav eller mål så gäller friskvård för hunden i hela dess liv, men har hunden några sjukdomar eller problem med leder, muskler eller skelettet så måste hänsyn ske till det och i samband med veterinär.

 

Att friskvårdsträna sin hund är bland annat att ge en regelbunden träning men den bör också vara varierad, man bygger upp sin hund till att få starka smidiga muskler, med bra kondition, en mental uthållighet men också att hunden tränas till stabil balans både mentalt och i kroppslig balans med en välfungerande koordination.

 

Friskvården innefattar inte valpens utveckling, en valp formas och förberedes till att bli en sund  hund och att kunna fungera i vårt samhälle med alla  våra krav, man lägger grunden till hur unghunden/vuxen hunden kommer att fungera och dess mående. En valp behöver bra kost, mycket sömn, ges trygghet och kärlek, valpen ska kunna lita på dig som hundägare, du bygger upp en tillit emellan er, den ska språktränas med andra valpar men också med språksäkra schyssta vuxna hundar. En valp behöver också miljötränas, men inte allt på en gång, utan en övning i taget. Lägg också in lite intro av berikning som spårning, små korta spår.

Valpen ska ges de bästa förutsättningarna till att växa och utvecklas till en trygg, glad ,vänlig stabil hund.

Den riktade friskvårdsträningen kan börja när valpen blivit en unghund och ett energiknippe, som de flesta av unghundarna är under förutsättning att de är friska och mår bra. Ungefär vid ett års ålder kan den riktade friskvårdsträningen börja när skelettet har växt färdigt på de större raserna.

 

Parallellt med att bygga upp hundens muskler, leder, kondition och att hunden inte är överstimulerad, så låt hunden jobba med berikning med de olika spår som finns. Genom spårningen  så får  unghunden ur sig mycket av sin energi och blir mer nöjd i vardagen, dessutom stärks samspelet, kontakten mellan hund och förare/ägare. Ni gör något roligt tillsammans, ni har en uppgift att lösa ihop.

 

När hunden stabiliseras och går in i vuxenåldern ungefär vid 2-3 års ålder beroende på ras, tidigare för de mindre raserna. Då den mognat mentalt och är vuxen, så är den färdig för mer avancerad träning och de arbetsuppgifterna hunden ska ha. Det blir högre krav på en arbetande hund, tjänstehund eller de civila tjänstehundarna, tävlingshund än för en hund som har mer en lugnare vardag och familjeliv.

 

För den äldre hunden är det lika viktigt med friskvård, en friskvård som anpassas efter den äldre hundens behov. Glöm inte bort den äldre hunden, nu när den har blivit lugn och säker och inte proppsar lika mycket på uppmärksamhet som tidigare i livet. Den äldre hunden behöver sina promenader, sin mentala stimulans, simning/vattenapportering är bra för alla hundar men kanske speciellt för en äldre hund då skaderisken är låg och konditionen tränas. Många gånger får man som hundägare till en äldre hund anpassa sig till det hunden visar och orkar.

Livet med hund ger mycket livsglädje, och friskvård som gör nytta för oss också som är de tvåbenta varelserna.

hundbloggareywonneviklund.se

 

 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ta ett steg mot en bättre miljö
Säker hund i bilen
Skaffa hund?
Hundgrind för gemene man
Göran Liljeberg Konst & Insekter