Du är inte inloggad.

Artikel

Flytta

Visst är det fantastiskt roligt att flytta - och samtidigt är det så jobbigt! Allt skall packas, bäras, packas upp och så skall det flyttstädas

Mest är det i alla fall roligt att flytta. Man kanske flyttar hemifrån för första gången. Eller så har familjen vuxit och man flyttar från den lilla lyan till ett fint eget hus. Det är starten på något nytt och det är så kul att planera och designa det nya hemmet. Dessutom är det ett gyllene tillfälle att rensa upp lite och kasta bort saker man aldrig använder, men som ändå legat och skräpat i ett förråd eller i garderoben.

Själva flyttningen brukar gå mycket bra. Vänner och släktingar har man ofta som kan ställa upp och hjälpa till att bära. Om man inte har det kan man leja en flyttfirma. Det är idag billigare tack vare det fantastiska RUT-avdraget.  Att sedan packa upp grejerna och börja få till den nya bostaden brukar vara det roliga och det gör inget om det tar lite tid innan alla grejer är på plats och gardiner och tavlor hänger där de ska. Det går att ta det lite eftersom.

Det allra jobbigaste med flyttningen är ändå flyttstädningen. Jag har upptäckt en sida där man kan ge städfirmor möjlighet att ha en "auktion" om att få städjobbet. Sidan heter Bidlay.se. Bidlay har en spännande tjänst och det är inte bara städfirmor som måste tävla; det gäller också många andra tjänster som hantverkstjänster, trädfällning, bokföring och mycket mer. Alla firmor som är med och tävlar är kvalitetssäkrade och det är den som är billigast som vinner auktionen och får göra jobbet. En mycket spännande sajt för oss som behöver anlita hjälp. På denna sida skriver man in var man bor och sedan får städfirmorna börja tävla om att få flyttstäda ditt hem.

RUT-avdraget har gjort att det inte alls är så dyrt längre att ta hjälp av en riktig firma. Dessa vet precis hur man skall utföra en sådan städning och inget glöms bort. RUT-avdraget innebär att man direkt i fakturan får ett avdrag på halva arbetskostnaden plus moms. Firman får sedan hämta hem dessa pengar från skatteverket. En person i en familj kan utnyttja hjälp upp till 50 000 kronor varje år i ROT eller RUT. Om man är två som tillsammans äger fastigheten kan man alltså utnyttja ett avdrag på 100 000 kr. Det man måste tänka på är att man tjänar nog mycket pengar och betalar nog mycket skatt det året man utnyttjar maximal skattereduktion. Skatten måste räcka till och i första hand räknar skattemyndigheten av de räntor man betalar varje år. Om man har en dyr villa betalar man oftast ganska mycket i ränta till banken. Om man inte tjänar nog och har för höga räntor kan man bli tvungen att betala tillbaka delar av RUT-ersättningen till skattemyndigheten.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsrenovering Eskilstuna
Hur fungerar en lavalampa?
Vad är en lamineringsmaskin?
Varför ska man undvika enstegstätade fasader?
Badrumsrenovering Malmö