Du är inte inloggad.

Artikel

Bränsleförbrukning

Det är många faktorer som påverkar bränsleförbrukningen och med dagens höga bensinpriser så finns kan det vara intressant att veta vilka faktorer det är. En del kan man själv se till att man optimerar. Bilens design påverkar bilens luftmotstånd. En bil som är med aerodynamisk har lägre bensinförbrukning ön en som är mer kantig. Det kan vara svårt att veta mellan vanliga personbilar vilket luftmotstånd bilen har, men man kan titta på säljarens siffror angående bilens bensinförbrukning per kilometer, det ger en viss indikation. En mindre kraftig motor drar mindre bränsle än en stor kraftig motor, så en liten bil med liten motor drar minst. Vad gäller växellåda, så drar en manuell växellåda cirka 10% mindre bensin än den automatiska växellådan.
 

Sommardäck drar mindre bensin är vinterdäck. Det ör viktigt att ha rätt lufttryck, för lågt lufttryck i däcken ökar bensinförbrukningen. Landsväg körning drar i regel mindre bensin är stadstrafik. Mest är det nog individuella körstilen som bidrar till förbrukningen. En aggressiv körstil drar mycket mer bensin än en lugn ekonomisk körstil. Bilens vikt har självklart en påverkan på bränsleförbrukningen. Det gäller då också antal passagerare samt baggage och annat som finns i bilen. Det kan vara bra att inte har onödiga saker i bilen som kan bidra till hög bränsleförbrukning.
 

Bilens avgassystem har en viktig roll, där ett rätt fungerande avgassystem behövs för att få bort alla avgaser från cylindrarna så att ny bränsleblandning kan komma in och förbrännas. Om inte detta sker, så går inte motorn optimalt och man tappar i kraft och får en suboptimal motor.
 

När bilen väl är vald med den motor och växellåda, så finns det fortfarande utrymme för att få ned bensinförbrukningen. Det lättaste att justera av dessa faktorer, ör nog att regelbundet åka till bensinmacken och kolla lufttrycket, sedan också se till att bilen inte är full med massa onödigt skräp. Att ändra sin personliga körstil är inte alltid det lättaste att ändra, Det som man bör tänka på är avgassystemet. Det kan vara värt att få det testat, det kan till exempel göras då man tar in bilen för att få däcken bytta.
 

Läsa mera på Nokian däck’s hemsida: http://www.nokiantyres.se/vinterdack


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Trycka CD och tjäna pengar på sin musik
Här hittar du gratis biluppgifter online
Tips på lagliga överfallshjälpmedel
Hur träffar man ”den rätte?”
Allt om Will Smith