Du är inte inloggad.

Artikel

Inverness

Denna vackra och charmiga stad är belägen i den norra delen av Skottland vid floden Ness inlopp. Den är huvudstad i de Skotska högländerna och har representanter både i det skotska och i det brittiska parlamentet. Inverness  är en av de mera snabbväxande städerna i Europa där bl.a. turismen står för en stor del av områdets ekonomi. Den högteknologiska industrin står även den för mycket av stadens intäkter. Inverness har ca 60 000 innevånare.

Som turist finns här mycket spännande att upptäcka. I och runtom Inverness finns det ett antal slott och andra gamla intressanta byggnader att besöka. Inne i den centrala delen av staden finns det gott om affärer, pubar och restauranger samt några intressanta muséer. Man kan även ströva i den storslagna, vilda och vackra naturen eller ta en tur ut på den välkända sjön Loch Ness som ligger ett stenkast från Inverness, där sjöodjuret Nessie anses hålla hus. Ytterliggare ett resmål kan vara Culloden Moor, som ligger en bit utanför staden, som är det ställe där det sista slaget på brittisk mark utkämpades. Året var 1746.

Merparten av skyltar i staden står på både engelska och gäliska då staden är tvåspråkig. Det officiella språket är engelska. Ungefär en tjugondel av innevånarna talar skotsk gäliska. Valutan här är brittiska pund.

Till Inverness kan man på ett smidigt sätt ta sig med flyg, bil eller tåg.

Inverness ligger i den varmtempererade klimatzonen och har relativt kyliga somrar men rela-tivt milda vintrar. Årsnederbörden är ca 650 mm och augusti är den blötaste månaden.

På sajten Inverness kan du läsa mera om denna vackra och spännande stad. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Besök Simi Valley Tattoo i Kalifornien
Ett besök till Kebnekaise
Sevärdheter i Berlin
Weekendpaket i herrgårdsmiljö populärt
Sommarjobb