Du är inte inloggad.

Artikel

Vilka typer av tjänster gör en elektriker?

En elektriker utför alla typer av elarbeten, alla typer av installationer och service av el. Allt ifrån golvvärme, byta ojordat uttag mot jordat, installera en dimmer, gräva ner en kabel i marken, elarbeten i renoverat badrum, kök etc. De kan även utföra enklare elarbeten såsom byta propp, byta uttag i väggen eller strömbrytare och laga trasig sladd etc är jobb som en icke utbildad person kan göra men är du helt okunnig eller osäker kan du be din elektriker göra även dessa jobb. Vill du göra något annat elarbete än dessa måste du anlita en kunnig elektriker. Du kan också anlita en elektriker endast för att besikta ditt hem så att ditt hus eller lägenhet har en bra elsäkerhet.

Vilken elektriker ska man välja?

Det finns olika typer av elektriker som gör olika typer av elarbeten. Installationselektriker, serviceelektriker, industrielektriker och svagströmselektriker är de fyra huvudtyperna av elektriker. De flesta elektriker kan göra jobb även utanför sitt område men är specialiserade just på sin sak.

Behöver du hjälp med installationer i hus och lägenhet för nybygge eller renovering är det oftast en installationselektriker som kan hjälpa dig bäst.

Behöver du ett servicearbete utfört på en elanläggning som exempelvis ett nytt vägguttag så utförs det av en serviceelektriker.

En industrielektriker arbetar som det låter på industri. De utför arbeten och service på elmotorer, maskiner och liknande.

En svagströmselektriker gör allt arbete som har att göra med larm, telefon och data.

Genom att fråga flera olika elektriker och firmor ökar chansen att hitta rätt elektriker som möter dina behov både kunskapsmässigt, tidsmässigt och prismässigt.

Montör  eller elinstallatör kallas de som fullgort sin elutbildning och gjort sin lärlingstid, de kan utföra alla typer av elarbeten och de kan arbeta självständigt. Men de kan dock endast jobba som anställda och under någon annans el-behörighet. De som arbetat ytterligare fyra år inom branschen blir en fullbetald elektriker och kan läsa vidare och ansöka till sin egen elbehörighet.

En montör eller elinstallatör får sin behörighet från elsäkerhetsverket. Att kolla upp din elektrikers berhörighetsnummer hos elsäkerhetsverket är en god idé för att vara säker på att din elektriker/elinstallatör kan sitt jobb.

Det säkra före det osäkra.

När det kommer till elektricitet är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Vill du göra mer än bara byta en glödlampa och fortfarande känner dig lite osäker på de andra lättare jobban du kan utföra själv är det bättre att anlita en elektriker i allafall. För större eljobb är det ett måste att anlita elektriker och de flesta elarbeten är även olagliga att utföra på egen hand. Med tanke på de stora riskerna ett fel utfört elarbete medför. Vilket elarbete du än vill ha utfört kontakta din elektriker eller firma för att hitta den elektriker som du behöver. Och kom ihåg att endast ta skriftliga avtal om pris, tid och utfört arbete för att undvika tvister. Det är också bra att dokumentera allt som elektrikern gör i ditt hem av en extern besiktningsman. Dokumentationen är bra att visa upp för nya ägare om du en dag vill sälja ditt hus eller lägenhet. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

badrumsrenoveringar i stockholm
Köpråd - hur man får en fin och stor häck
Hur kan jag sänka mina uppvärmningskostnader?
Badrumsrenovering Norrtälje
Flyttstädning