Du är inte inloggad.

Artikel

Syntest av barn

 

Testa synen på barnen

Lazyeye, amblyopia, latöga och svagsynt öga dessa begrepp handlar om samma synproblem. Detta kan uppstå när det finns någon diagnos som stör ett (eller ibland båda) öga. Detta kan vara ex. långsynthet, skelning eller astigmatism.

Det har framkommit att barn har lyckats komma förbi vårdens synkontroller genom att fuska vid syntest. Ofta vill barnen göra sitt bästa och gör allt de kan för att se bokstäverna vid testerna.

Man bör därför ha extra uppsikt på sina barns synutveckling för att försäkra sig om att inget är fel. Efter 8-10 års ålder utvecklas inte synen längre och då är det oftast för sent att sätta in behandling. Det finns att antal sätt att göra enkla tester och symptom som man kan titta efter.

Ett lazyeye beror på att hjärnan fokuserar mer på ett öga än det andra. Hjärnan ignorerar det sämre ögat vilket gör att syncellerna inte utvecklas som de ska under barnens första år. Hjärnan utvecklar helt enkelt inte förmåga att tolka synintrycket ifrån det sämre ögat. Då utvecklingen av synen sker under de första 10 åren av livet gäller det att sätta in behandling så tidigt som möjligt. Den kritiska period börjar vid födseln och slutar för det mesta någon gång mellan åldrarna 6 och 10. Om man inte diagnostiserar och behandlar inom denna kritiska period, kan hjärnan välja att ignorera det svaga ögat permanent och därigenom orsaka en livslång förlust av synen på den sidan.

Ofta korrigerar hjärnan och det bra ögat synen så bra att barnen inte märker att de har ett problem. Detta gör att problemen ofta inte upptäcks förrän man gör en synkontroll.

Webbsidan www.lazyeye.se behandlar ämnet djupare och ger även tips om produkter mm.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Apoteket i Uppsala fokuserar på serviceinriktade tjänster
Avslappning
Vad är ett Bola gravidsmycke
How to search the video production agencies
Att välja silverörhängen