Du är inte inloggad.

Artikel

Vintersäkra uterummet

 

De senaste vintrarna har varit rejält kalla och med mycket snö i Sverige. Det har känts ovanligt efter så många år av milda vintrar, i alla fall i södra delen av landet. Eller är vi tillbaka till det som egentligen är normalt? Oavsett så har de senaste två vintrarna inneburit många skador på byggnader med platta och/eller sköra tak. En hel del sporthallar har fått taken inrasade och kommunernas budgetar har spruckit flera gånger om som följd av snömassorna.

 

Taket på ett uterum är ofta inte lika stabilt byggt som på en villa och är därför rejält i riskzonen när snön vräker ned. Särskilt om det faller mycket snö som sen delvis smälter och fryser på igen. Då skapas stora tunga isflak som kan väga flera hundra kilo och ett uterum med glastak ligger då ganska så risigt till om man inte agerar snabbt.

 

En vinterträdgård med relativt platt tak måste hållas under ständig bevakning under vintern. Det bästa du kan göra är att köpa en snöraka och kontinuerligt dra ner snö från taket så att det inte riskerar att bli för tungt. En speciell snöraka gjord för detta ändamål går att köpas hos Willab och kostar några hundralappar. En mindre utgift i jämförelse med vad det skulle kosta dig om taket rasade in och kanske hela uterummets konstruktion skulle gå sönder. Om du inte skottar så gäller troligtvis inte din försäkring heller vid en sådan händelse. Se därför till att du håller koll på alla dina byggnader med sköra tak, även växthuset och garaget. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Kristallkronan: en möbel för alla
Vikten av miljömärkta och allergivänliga städprodukter
Bygg om i Malmö
Sänggavlar på nätet
Måttbeställ passepartout