Du är inte inloggad.

Artikel

Shaggymattor – allt populärare

Mattor som syns mer och mer, och blir allt mer populära, är de så kallade Shaggymattorna.
Du kanske har sett dem, de har – även om det finns exemplar med kort lugg -  ofta mycket lång lugg, ibland uppåt en decimeter. Shaggymattor finns ofta tillgängliga i olika färger och storlekar, och med en mängd olika mönster.  Materialet är vanligtvis bomull, ull eller olika syntetiska material och priserna normalt sett ganska låga,
även om det finns handknutna Shaggymattor i högre prisklasser.
Orsaker till mattsortens popularitet är förutom den häftiga designen även att de är sköna att gå och stå på. Den långa luggen gör mattan extra mjuk och bekväm.  Ska man ta upp någon nackdel med dessa mattor, kan en vara, att det kan fastna småsaker i den långa luggen.

Shaggymattor var även populära på 60- och 70-talen, och de härstammar ursprungligen från de skandinaviska rya-mattorna som har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Vikingarna samlade på sig kunskap om hur man knyter mattor under sina resor, vilket sedermera ledde till att den första rya-mattan knöts i Norge  för 500-600 år sedan. Shaggymattor passar bra tillsammans med modern inredning och tillför färg och atmosfär till rummen de placeras i. Vissa modeller kan även göra sig bra ihop med mer traditionell inredning, kanske under ett tungt ekbord framför en Chesterfieldsoffa i vardagsrummet. I Sverige finns Shaggymattor hos många mattbutiker, de går även att få tag i online, exempelvis har mattbutiken CarpetVista har ett stort utbud av den är typen av mattor. Här finns även orientaliska och persiska mattor.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hyr skåpbil till din flytt
Badrumsrenovering Farsta
Nibe F470 (nibe-f470)
Bra städ i Malmö
Att njuta av ett rent hem