Du är inte inloggad.

Artikel

Att bli av med mjäll

Går du runt orolig och rädd för att bära mörka kläder? Vaknar du upp varje morgon och din kudde ser ut att nyss ha upplevt ett snöfall? Med andra ord – lider du, liksom så många andra utav mjäll? Du är som sagt inte ensam om detta, faktum är att nästan 10 % utav alla personer någon gång har problem med mjäll i hår eller hårbotten. Men lyckligtvis är problemen oftast lättåtgärdade och inga svåra saker att bli av med, så länge man använder rätt metoder och produkter mot mjäll.

Mjäll kan bero på många saker, och tyvärr finns det en hel del myter kring mjäll och varför det uppkommer. Klassiska exempel är att man inte duschar tillräckligt ofta, slarvar med hygienen eller bär huvudbonad alldeles för mycket. Detta stämmer inte, oftast är de personer med mjäll eller fett hår de som är mest renliga! Runt om på hela huden oavsett vart man är på kroppen så växer det en slags jästsvamp som kallas ”Malassezia”, denna svamp är helt ofarlig för huden och behövs för att skydda mot bakterier och smuts. Däremot kan denna jästsvamp börja växa betydligt mer än den bör göra under rätt omständigheter, exempelvis en fuktiga miljöer såsom hårbotten.

Kroppens svar när detta sker är att tillverka fler hudceller, och som vi alla vet dör hudcellerna ut efter ett tag, och det är när för många döda hudceller samlas det kallas för ”mjäll”. Så med andra ord, alla kan drabbas av detta och det finns ingen skam eller några konstigheter med det. Vissa upplever mjällproblem från puberteten och uppåt medelåldern, medan vissa andra som aldrig haft mjäll tidigare helt plötsligt kan få problem.

Så vad kan man göra mot problem med mjäll? Det finns en hel del sätt att bli av med det, vissa är mer effektiva än andra. Det finns en hel del huskurer och metoder som kan hjälpa, men innan du börjar med detta så måste du skapa bra förutsättningar för ditt hår och hårbotten. Läs på om skötselråd samt behandling av mjäll – det är mycket viktigt att man sköter om och vårdar sitt hår lika bra som man vårdar sin hud eller tänder.

Men med rätt förutsättningar kommer du bara halvvägs, det absolut viktigaste är att hitta produkter som hjälper mot mjäll. Dessvärre fungerar ofta de produkter du hittar i hyllan på ICA och Konsum dåligt, leta istället efter professionella och speciellt anpassade produkter. Det är inte särskilt dyrt eller så mycket omständligare. Ofta märker man dessutom förbättring och resultat efter bara några veckor.

Så alltså, skapa rätt förutsättningar genom skötselråd och behandling, ordna ordentliga produkter som faktiskt hjälper samt ha lite tålamod. Du behöver inte få ångest eller lida något mer, läs mer fakta om mjäll redan idag och problemet kommer snart vara ett minne blott! 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Optiker Vasastan
Köpa 5-HTP online inrikes i Sverige
Hur man skapar hälsa i en stressad miljö – 6 tips
Välj en tandläkare på Värmdö
Förstora brösten