Du är inte inloggad.

Artikel

Bertil Vallien i korthet

Bertil Vallien föddes år 1938 i Stockholmsförorten Sollentuna. Hans uppväxthem var mycket religiöst, vilket präglat honom som person långt senare. I ung ålder arbetade han bland annat som lärling på sin pappas företag som bedrev verksamhet inom dekorering. Han studerade bland annat på Konstfack i Stockholm under 1950-talet, närmare bestämt på keramikavdelning, och var senare högste ansvarig för glasutbildningen på samma skola, samt har arbetat på skolor som ett universitet i Sunderland och Pilchuck Glass School i Washington i USA och även på bolag inom området i Los Angeles, Kalifornien.

Idag är Bertil Vallien en av världens absolut mest framstående och kända glaskonstnärer, och arbetar främst med att gjuta glas genom metoden sandgjutning, även om han även har haft framgång med verksamhet i flera andra material, så som lera. Han började arbeta med glas under 1960-talet, och inledde redan tidigt ett samarbete med Åfors glasbruk i Emmaboda kommun, som idag är en del av det världsberömda glasföretaget Orrefors Kosta Boda i glasriket i Småland. Till de mest kända verk som han skapat för Åfors glasbruk hör storsäljaren ”Château”, som är ett bruksglas. Han har dock genom åren gett upphov till en lång rad produkter, så väl serietillverkade som i enstaka exemplar, i kategorier av produkter som skiljer sig vitt åt, till exempel så väl skulpturer och dryckesglas som ljushållare och -stakar. De finns till försäljning på en stor mängd platser, bland annat på Kosta Bodas fysiska glasbutiker och på samma företags internetbaserade orderbutik.

År 1963 gifte sig Bertil Vallien med Ulrica Hydman (nu Ulrica Hydman-Vallien), som även hon var en student inom keramik på Konstfack under tiden som Bertil studerade där. Till andra kända verk av Bertl Vallien hör det stora altarskåpet i domkyrkan i Växjö, vilket invigdes år 2002, och det finns en permanent samling av hans skapelser på Vida museum i den öländska staden Borgholm. Viss uppmärksamhet har Bertil Vallien även fått för sina musikaliska samarbeten med artisterna Lena Willermark och Nils Landgren.

Vallien har dock sagt att det i arbete med glasmaterial finns möjligheter som inga andra typer av material kan erbjuda och att utmaningen består i att fånga uttrycket i rätt ögonblick under den snabba process där den glödande massan stelnar. Konsten att arbeta med glas har för övrigt en historia som är flera tusen år gammal, med de äldsta kända verken hittade i det som i dag är Egypten. De föreställer pärlor, konstverk och smycken.
 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Väder i morgon: Soliga Södra Sverige & Regniga
Jägare, Fiskare och Utrustning
Turism - saker att göra
Lista på några roliga kortspel som vi kan spela på semestern
Kan man tvätta dockor i tvättmaskin?