Du är inte inloggad.

Artikel

Diskmaskinen tar inte in vatten

Det är inte kul att ha diskmaskinen fullpackad med smutsig disk, trycka på knappen och upptäcka att maskinen inte tar in vatten. Att lägga tusentals kronor på en ny diskmaskin, och dessutom stå och diska stora mängder för hand tills man fått den installerad, är knappast något man ser fram emot. Faktum är att du inte nödvändigtvis behöver kasta din diskmaskin på soptippen, du kan ofta lösa problemet genom gott underhåll och reservdelar för diskmaskiner. På så sätt sparar du många kronor och du kan använda din diskmaskin under mycket längre tid än du trodde var möjligt.

Ligg ett steg före

Diskmaskiner, såsom alla vitvaror, används flitigt och utsätts för en hel del slitage. Ändå tänker de flesta inte på att dessa, liksom exempelvis bilar, behöver behandlas med försiktighet, rengöras och underhållas för att fungera på bästa sätt även då de inte längre är helt nya. Skillnaden är väl kanske att de flesta hyser lite ömmare känslor för sin bil än sin diskmaskin, men det är väl värt att komma ihåg att lite extra skonsam användning och rengöring av maskinens olika delar sparar dig mycket huvudvärk i längden. Om du håller efter din diskmaskin behöver du inte lika ofta vara med om att maskinen plötsligt inte tar in vatten. Byt filter och skaffa en ny bestickkorg innan dessa delar har slitits ut så pass att maskinen får problem med bestick som kastas omkring och smuts som inte fångas upp.

Då skadan redan är skedd

När diskmaskinen inte tar in vatten kan det finnas flera orsaker till problemet, lite beroende på maskinens ålder och märke. Ett vanligt problem är att cirkulationspumpen har slitits ut. Pumpen är anledningen till att vattnet cirkulerar under diskningen, och är denna trasig så kommer vattnet inte gå runt i maskinen vilket naturligtvis gör maskinen oanvändbar trots att den egentligen inte är trasig. Det kan också vara så att det finns ett läckage någonstans i pumpen och då behöver endast pumphuset bytas och inte hela cirkulationspumpen. Värt att undersöka i samma veva som cirkulationssystemet är filtren i maskinen. Om man inte har hållit dessa rena kan det vara så att gamla matrester och smuts har cirkulerat med vattnet under lång tid och sakta men säkert täppt till spolarmarna som vattnet kommer in igenom.

Åtgärder

När du väl har funnit orsaken till problemen med vattnet kan du enklare få överblick över hur svårlöst det är. Ofta är det faktiskt inte värre än att du behöver införskaffa reservdelar för diskmaskin för att få en maskin som är som ny. På nätet finns det sajter som säljer reservdelar till vitvaror och här kan du finna det mesta. Alla de större märkena såsom Bosch, Electrolux och AEG är här representerade och priserna är betydligt lägre än vad det kostar att köpa en ny maskin. Dessutom kan du få delarna levererade inom bara en eller ett par dagar, så du behöver inte stå ut med handdisk alltför länge.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fina och praktiska grindar för alla typer av hus
Att städa eller att låta någon annan städa
Lägga om taket – Fritidshus, villa eller radhus?
Ekonomisk oberoende på fastigheter
Att välja rätt rengöringsmedel