Du är inte inloggad.

Artikel

Vilken tvättmaskin är bäst i test?

När man ska köpa en ny tvättmaskin så är det mer involverat i beslutet än bara designen. Det finns ett flertal nyckelpunkter att ha koll på, om man vill ha den bästa möjliga tvättmaskinen. Vissa saker är universella, medan andra är individuella.

Vill du exempelvis ha en frontmatad eller toppmatad tvättmaskin? En toppmatad maskin är lättare att fylla, särskilt om du har en dålig rygg. Frontmatade är dock överlägset vanligaste och låter dig använda utrymmet ovanför tvättmaskinen.

Hur mycket tvättar du per gång? Tvättkapaciteten brukar anges i kilo och i regel säger man att ett hushåll med 1-2 personer behöver cirka 5-7 kilo i kapacitet, medan ett hushåll behöver cirka 8-12 kilo. Det mest energieffektiva sättet att tvätta på är att ha en stor kapacitet och alltid fylla den – så att det blir färre antal tvättar totalt.

Ljudnivån kan också göra skillnad om tvättmaskinen ska stå där den kan höras. Tystare är naturligtvis att föredra. Det är bitarna som du själv måste överväga, men några av de universella detaljerna är t.ex. centrifugeringseffekten, som bör vara åtminstone 1300-1400 varv per minut.

Energiklassen talar för hur mycket el och vatten som förbrukas. Välj en med så låg energiförbrukning som möjligt för att spara på både plånboken och miljön. Det kan göra stor skillnaden över åren. Se även till att ta en med borstlös motor om det är möjligt, då de slits ut långsammare.

Tvattmaskin-test.se har man jämfört och utvärderat alla tvättmaskiner på den svenska marknaden, baserat på just testresultat och användarrecensioner. Se vilken som har bedömts till att vara ”bäst i test” i deras topplista – som uppdateras varje månad.

De har även kategorier för frontmatade, toppmatade och kombitvättmaskiner med torktumlare. Just nu kan vi bland annat se att Siemens WM14W447DN ses som den bästa tvättmaskinen, baserat på så väl testresultat som användarrecensioner.

Den hyllas som tystgående under så väl tvätt som centrifugering och många påpekar att den är användarvänlig. Den är enkel att använda, trots att den har många funktioner, inklusive ett snabbtvättprogram på endast 15 minuter.

Dessutom ligger den i den bästa energiklassen (A+++), men endast i den näst bästa klassen för centrifugeringseffekt – med en restfuktighet på 53% (44% är ”guldmåttet”). Den är dock inte i den billigaste prisklassen och om du jämför den med den näst bästa, till exempel, så har de i princip samma egenskaper, men andraplatstagaren kostar betydligt mindre.

Förhoppningsvis har du fått bättre insikt inför ditt val av tvättmaskin!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsrenovering Östermalm
Välj rätt fastighetsförvaltare
Tillverkare av hallmöbler i Sverige
Roligare att baka med rätt baktillbehör
Choklad - en spännade historia