Du är inte inloggad.

Artikel

Funderar du på studier i höst?

Är du sugen på att börja plugga till hösten? 

Efter 5 års studier med parallella utbildningar på universitetet så har jag en del erfarenhet av studier. Här kommer en punktlista för saker som du bör tänka på. Jag har tidigare föreläst i studieteknik inför nya studenter, så jag tänkte dela med mig av några nycklar som andra inte tänker på. 

1. Det absolut viktigaste för att du ska klara dina studier, oavsett utbildning är MOTIVATION. Det kanske låter konstigt, men så är fallet. Jag har sett personer med mediokra resultat från gymnasiet göra lysande ifrån sig på universitetets mest krävande utbildningar. På samma sätt har jag sett lysande student från tidigare år totalt misslyckas på universitetet. Det handlar inte så mycket om att vara smart. Visst om du är smart har du en fördel, men det handlar om MOTIVATION för att du ska orka lära dig allt du måste kunna inför varje tenta. Så mitt första tips är, ställ dig frågor: Varför är jag här? Är det jag själv som bestämt att jag ska vara här? Om du inte har ett bra svar på dessa frågor så ska du inte plugga just nu. Du är dömd att misslyckas och kasta bort din tid! oavsett om du ändå skulle klara studierna så kommer du inte ha roligt, eller egentligen ta med dig något av det du läst in i framtiden. 

2. Det andra tipset jag vill ge är att öva upp din koncentrationsförmåga. Du kommer få så mycket mer gjort om du lär dig att fokusera och koncentrera dig på en sak under 1h i streck utan avbrott. En föreläsning är ofta 90 minuter lång, med bara ett kort break i mitten. För att du ska kunna ta tillvara på tiden så mycket om möjligt måste du lära dig att koncentrera dig. Det här är kanske det bästa studietipset av dem alla. Du blir så mycket mer tidseffektiv och kan använda din tid bättre om du lär du fokusera på en sak i taget. På min blogg andersbergman.nu kan du läsa mer om övningar i koncentrationsteknik. Här bjuder jag även på en del generella tips till livets alla små problem. 

3. Att visualisera är ett väldigt bra sätt att lära sig saker och att se sammanhang. Mindmapping är ett fantastiskt verktyg för dig som vill lära dig något. Dels är det bra för att du lär dig strukturera det du ska lära dig. Du kopplar samman saker och får ner det på ett papper som du kan se. Den andra fördelen är att det går väldigt snabbt och med lite träning kan du sammanfatta en hel bok på en enda sida. Den tredje strykan med mindmapping är att du kan gå tillbaka till dina mindmapps när du ska repetera inför tentorna. På några minuter kan du gå igenom det viktigaste från en bok eller ett kapitel. Efter lite träning kommer du även kunna gå tillbaka långt senare och se vad en bok, text eller föreläsning handlade om.

På en av mina andra hemsidor andersent.se har jag skrivit några bokrecensioner av böcker som är helt fantastiska för studier och personlig utveckling. Ta en titta där, och skicka gärna ett mail till mig om du har frågor. Lycka till med studierna! 

// Anders


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Certifikat för Heta arbeten
Vikten av SFI-kurs i Sverige
Om man behöver en advokat i Helsingborg
Intensivkurs körkort
Information till den som är ny i Sverige