Du är inte inloggad.

Artikel

Gravering

 

Gravering är en populär dekorationsmetod som används inom mängder av olika områden och har en minst sagt anrik historia. Tekniken går ut på att rista in budskap, texter eller figurer på olika material och det klassiska tillvägagångssättet är frihandsgravyr med hjälp av ett vasst föremål. Inom smyckesbranschen är det mycket vanligt att budskap eller namn graveras in för att förstärka symboliken kring smycket. Guldsmeder använder då antingen handgravyrutrustning eller mekaniska gravyrmaskiner för att rista in kundernas önskemål. Begravningsstenar tillverkas genom samma metod men med betydligt kraftigare maskiner.

Gravering inom industrin

Inom industrin används gravering i stor utsträckning där exempelvis serienummer graveras in på färdiga produkter. Det är också vanligt att se dessa skyltar runt elinstallationer för att underlätta för elektriker. Vid dessa volymer används mekaniska gravyrmaskiner samt lasergravyrmaskiner.

Som privatperson kan man (om man inte redan köpt exempelvis en dörrskylt) ofta se graverade skyltar ovanför sin lägenhetsdörr om man bor i en lägenhet, eller i nyare fastigheter runt elinstallationer samt vvsinstallationer.

Alternativ till gravyr

Alternativ till gravering är tryck, där text eller budskap trycks fast på plast/metall/glas/etc eller klistras fast. Det finns även kemiska metoder för att färglägga material direkt på ytan men det är betydligt mer kostsamt och används bara vid framtagande av enstaka exemplar.

Mer information

Mer information hittar du här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gravering


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Tillbehören som är ett måste till din iPhone
Dina rättigheter i vardagen
Så beräknas din nettolön 2019
Rätt kvalitet och verktyg
Hur träffar man ”den rätte?”