Du är inte inloggad.

Artikel

Hjärtstartare och HLR

 

HLR och hjärtstartare.
 
För att ha chans att rädda någon som fått plötsligt hjärtstopp så måste man kunna ge HLR (hjärt-lungräddning) och använda en hjärtstartare.
Om en person faller ihop och man kan konstatera att andningen är oregelbunden eller ej  finns så skall man omedelbart sätta in HLR och samtidigt få fram en hjärtstartare.
Vid plötsligt hjärtstopp skapar inte hjärtat någon cirkulation och kroppens organ drabbas av syrebrist. Syrebristen kan orsaka bestående skador eller direkt leda till att den drabbade avlider. Med hjälp av HLR så skapar man en viss cirkulation genom bröstkomprimeringarna och syresättning av blodet genom inblåsningarna. HLR görs med 30 kompressioner följt av två inblåsningar och det hela upprepas tills ambulanspersonal tar över. Kompressionerna skall göras med rätt frekvens och med rätt kraft. Vid inblåsning skall man kontrollera att bröstkorgen utvidgas en del.
HLR lär man sig genom att gå en kurs eller följa någon webbaserad instruktion. Det är dock att rekommendera att träna med hjälp av en instruktör. Årlig repetition rekommenderas för att upprätthålla god färdighet. När man tränar HLR så är det en fördel om man tränar på dockor som avger ett klickande ljud om kompressionen är tillräklig. Att utföra HLR under en längre tid är fysiskt ansträngande och avlösning bör göras så att kvaliten lättare hålsl på rätt niva. Hanteringen av hjärtstartaren är enkelt och det går knappast att göra fel. Att träna på att använda hjärtstartare ger ett säkrare hanhavande om man hamnar i en verklig situation. Tillverkarna av hjärtstatare erbjuder också en sk "trainer" som man kan träna olika situatuiner med.
För personer utan sjukvårdsutbildning finns det en hel del modeller från olika tillverkare att välja på .Dessa hjärtstartare är halvautomatiska och när man använder den så instrueras man av en röst hur man skall göra. På en del hjärtstartare finns det också  ikoner som visar hur man gör.
När medföljande elektroder har anbringats så analyserar hjärtstartaren hjärtats rytm och är det lämpligt att ge en elektrisk stöt så uppmanas man trycka på en knapp för att leverera den elektriska stöten. Hjärtstartaren kan alternativt rekommendera att göra HLR i stället om det är olämpligt med en elektrisk stöt. Man kan inte av misstag leverera en elektrisk stöt om hjärtstartaren inte uppmanar till detta.
Det hjärtstartaren åstakommer är att råda bot på det elektriska kaos som råder (flimmer) och får hjärtat att slå normalt.
Läs mer om hjärtstartare och HLR


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vågar du testa kemisk peeling hemma?
Vad kan jag förvänta mig av en cirkulation booster
Proteinpulver – en genväg till muskelbyggande
Varför Crossfit?
Motion är viktigt för själ och kropp