Du är inte inloggad.

Artikel

Hur du rengör din bärbara dator

 

Vet du hur man rengör en bärbar dator? Om du har köpt en bra bärbar dator är det meningen att du ska hålla den ren och dammfri.

Om du inte rengör din bärbara dator kan du få en hel del problem. Damm kan byggas upp i kylventilerna på datorn som kan orsaka att systemet överhettas. Det kan också fastna smuts på skärmen eller tangentbordet som sedan orsakar problem.

I denna artikel kommer vi att lära dig få din bärbara dator ren och fin i några enkla steg.

1. Läs instruktionsboken 
Innan du börjar med rengöra din bärbara dator, rekommenderar jag att du tar en titt på de särskilda instruktionerna i den bärbara datorns instruktionsbok. Instruktionsböcker brukar understryka vilka särskilda försiktighetsåtgärder som du måste vidta, t.ex. att inte använda några starka rengöringsmedel eller grova material på någon del av den bärbara datorn. När du har förstått de speciella försiktighetsåtgärderna kan du sätta igång med rengöringsprocessen.

2. Utrustning som krävs 
Du behöver normalt följande för att rengöra din bärbara dator:

* Tryckluft 
* Lite bomullstoppar 
* Rengöringsmedel 
* En mjuk rengöringsduk (t.ex. lite bomullstyg)

Du kan också hitta några bra kit för rengöring av bärbara datorer som finns på marknaden.

3. Rengöring av utsidan 
Det första steget är att rengöra utsidan av din bärbara dator. Här använder du en mjuk fuktig trasa för att rengöra höljet på den bärbara datorn. Du får aldrig någonsin använda en sträv rengöringstrasa eller starka rengöringsmedel. Om du gör det, kommer all blank yta på din nya bärbara dator att försvinna väldigt snabbt.

4. Rengöring av bildskärmen 
För mig är skärmen ett av de mest irriterande områden där damm och smuts samlas. Detta beror på att skärmen är där du visar upp ditt arbete, filmer, etc. Så allt damm på skärmen märks tydligt.

Vid rengöring av skärmen måste du först stänga av den bärbara datorn. Använd absolut inte en sträv trasa eller pappershanddukar för att rengöra skärmen. Du kommer att repa den och orsaka att skärmen blir mer dammig och smutsig.

Du kan prova att använda rengöringsmedel på bildskärmen som finns i sprayform. Spraya lite på en trasa först, torka sedan av skärmen ordentligt från vänster till höger, och uppifrån och ned.

5. Rengöring av tangentbordet 
Jag blir också mycket frustrerad när smuts kommer in min dators tangentbord. En viktig sak att komma ihåg är att hålla mat och dryck undan från din bärbara dator! Även om du inte spiller något direkt på tangentbord, kanske du tar på den bärbara datorn med mat och smuts på fingrarna. Försök att rengöra i och runt tangenterna med bomullstops.

6. Rengöring av kylventilerna  
Kylventilerna på en bärbar dator tenderar att samla en hel del damm och smuts. Vad du kan göra är att använda en burk med tryckluft för att rengöra kylventilerna. Var försiktig med att spruta så mycket att du får får vätska på fläktbladen.

Slutsats 
Se till att du regelbundet avsätter tid för att rengöra din bärbara dator. Bärbara datorer som inte har rengjorts på länge är inte bara fulare, de är också potentiellt mer benägna att få problem. Ta hand om din bärbara dator och den kommer att tjäna dig troget i många år framöver.

 fFler städtips eller rengöringstips hittar du hos Fyttstädning Uppsala


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Kan man dimma en LED lampa?
Städning Umeå
Badrumsrenovering Åkersberga
Ovärdeliga tips för dig som letar flyttstädning
Ett nyckelskåp är en smart sak