Du är inte inloggad.

Artikel

Kosttillskott anpassat efter träningsform

 

Kost, hälsa och motion är som bekant tre ting som har ett nära samband med varandra. En hälsosam livsstil innebär ofta att man får tillräckligt med motion och att man äter rätt, samtidigt som den typ av kost man äter påverkar i vilken utsträckning man ser en önskad effekt av motionen.

Bland de som tränar regelbundet och mycket är det vanligt förekommande att man måste komplettera sin kostcirkel med vissa typer av kosttillskott, eftersom det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med näring och energi annars. Kosttillskotten har också en fördel i och med att man lättare kan ta in just vissa sorters ämnen, som man är i stort behov av i samband med ett hårt gympass eller en tung löprunda.

Finns det risker med kosttillskott?
En del menar att hög konsumtion kan leda till vissa problem, men inga tydliga risker har kunnat påvisas än så länge. I de fall människor drabbats av problem har det oftast handlat om överdriven konsumtion och för mycket träning, samtidigt som man inte druckit tillräckligt eller glömt bort att äta vitaminer och mineraler.

Kosttillskott ska alltid ses som ett komplement till en balanserad diet och att överdriva intaget är onödigt eftersom det inte ger den supereffekt man kanske hoppas på. Den som använder kosttillskotten på det sätt som rekommenderas av tillverkaren drabbas man nästan aldrig av problem, utan tvärtom är det ett bra sätt att få i sig extra energi och viktiga näringsämnen i samband med träning.

Att anpassa sin kost efter träningsformen
Vilken mat och vilka tillskott man ska äta beror helt på vilken typ av träning man håller på med. Proteiner är viktigt för den som vill bygga upp mer muskler, medan det kanske inte är lika viktigt för någon som mest vill öva upp sin kondition. Kolla alltid upp vad kosttillskotten innehåller för att avgöra när och hur du ska använda dem.

Mer info om kosttillskott, träning, kost och motion finns här.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fotbolls VM 2014
Historian om Milan
Ibland är det bra att kunna se tidigare odds
Tjäna pengar till klassen
Investera i begagnade cyklar och spara pengar