Du är inte inloggad.

Artikel

Närsynthet och översynthet

Ögat är ett känsligt instrument som kräver att alla dess delar fungerar som de ska för att ljuset som kommer in i ögat ska kunna brytas på rätt sätt. När man har normal syn och ögat bryter ljuset på rätt sätt säger man att ögat befinner sig i emmetropi. Men för väldigt många människor finns det något brytningsfel i ögat, speciellt bland människor som närmar sig ålderns höst och har börjat få grått hår. Detta brytningsfel är i de absolut flesta fall orsakat av att ögongloben är för kort eller för lång vilket påverkar hur ljustet träffar näthinnan. När ljusstrålarna som kommer in i ögat bryts på fel sätt blir bilden oskarp och suddig. Om det känns som man ser mer suddigt än tidigare i livet eller ser sämre än andra människor bör man kontrollera sin syn hos en optiker eller ögonspecialist. Hos optikern kan man genom olika tester komma fram till hur stort brytningsfel man har, vad som är orsaken till brytningsfelet och vad man kan göra för att korrigera felet. Det vanligaste sättet att korrigera ett brytningsfel är så klart att man börjar använda glasögon eller kontaktlinser, men det finns också situationer då en ögonoperation eller en laserbehandling som formar om vävnaderna i ögat kan rätta till synfelet.

Ett av de vanligaste synfelen är närsynthet, eller myopi som det också heter. Närsynthet är ett synfel som gör att man ser närliggande saker i skärpa men saker som ligger längre bort i oskärpa. Detta orsakas av att ögongloben har en för avlång form som gör att ljusstrålarna som reflekteras från sakerna som ligger långt bort hamnar framför näthinnan istället på den när de har fallit in i ögat. För att mäta hur närsynthet man är mäter man brytningsfelet i dioptrier. Det är måttenheten för linser som anger hur stark linsens ljusbrytande förmåga måste vara för att ögonbilden få en normal skärpa. Närsynthet kan komma redan i tonåren och stabiliserar när ögat har växt färdigt i tjugoårsåldern. Ärftlighet anses vara den främsta orsaken till att man blir närsynt. Närsynthet kan behandlas glasögon, linser, laser och linskirurgi. Är man intresserad av en laser- eller en kirurgisk behandling bör man kontakta en optiker.

Översynthet, eller hyperopi, är den andra av de två vanligaste synfelen. Detta synfel orsakas av att ögongloben är för kort och inte tillräckligt djup, vilket gör att ljusstrålarna bryts av ögat träffar näthinnan tidigare än vad som är optimalt. När man är översynt ser man bra på långa avstånd, men dåligt på nära håll. Man räknar med att runt fyra femtedelar av alla människor är mer eller mindre översynta. Eftersom friska ögon har ett sätt att kompensera för det här synfelet med hjälp av ögats lins så märker sällan unga människor att de är översynta, så länge översyntheten inte är allt för stor. Om man däremot lider av svår översynthet behöver man självklart kontaktlinser eller glasögon för att se skarpt på nära håll. För de flesta människor uppkommer behovet av glasögoninte förrän när man kommit in i medelåldern och ögats lins blivit stelare och mindre flexibel. Även översynthet kan dock behandlas av laser och ögonkirurgi också.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Passar löshår alla?
Massage - mer än bara strykningar och armbågar
Varför ska jag ha en personlig tränare?
Bra läkare i Vasastan
Bilden av skönhetsingrepp