Du är inte inloggad.

Artikel

Trähantverk från Erzgebirge

Erzgebirge är en 150 km lång bergskedja i Tyskland och Tjeckien. Om du tittar på en karta hittar du området i den nordvästra delen av Tjeckien och i den del av Tyskland som gränsar till detta område.

I den här regionen har gruvarbete för många varit den huvudsakliga inkomstkällan sedan hundratals år tillbaka. Gruvarbetarnas löner var mycket låga och därför behövde inkomsterna drygas ut från annat håll. Ett trähantverk utvecklades och många gruvarbetare började tillverka handgjorda juldekorationer i trä under vintern. Ofta hämtades motiven från gruvarbetarnas vardag. Deras talang är vida känd.

Dessa juldekorationer var, och är fortfarande, mycket detaljerade. Idag tillverkas t ex vackra julljusstakar i trä, med fina, utsnidade motiv. Det krävs en stor yrkesskicklighet och noggrannhet för att kunna göra en äkta Erzgebirgedekoration. Produkterna tillverkas helt för hand. Därför kostar originalen också mycket. Konstverken är kända över hela världen.

Som med nästan alla produkter vi köper idag, tillverkas det även kopior av de äkta Erzgebirgedekorationerna. En del anser att den billiga importen av kopiorna kan ses som stöld av det tradtionsbundna och lokala hantverket från Erzgebirge.

Vi har sett bilder på vackra LED-ljusstakar, tillverkade i trä, dekorerade med fina, utsnidade detaljer. De flesta ljusstakar pryds idag av små miniatyrfigurer, av landskap och julmotiv m m. De äkta orignalljusstakarna kostar allt från tusenlappen till flera tusen kronor, så det är kanske inte så konstigt att många väljer de billigare varianterna.

En ljusstake av den här sorten pryds med små LED-lampor. De utsnidade motiven bidrar tillsammans med belysningen till en riktigt julig feeling.

Många har flera stycken traditionella el-adventsljusstakar i sina fönster. Kanske kan en träljusstake med utsnidat motiv och LED-lampor vara ett alternativ nästa gång du vill investera i en ny julljusstake? Ett äkta hantverk känns alltid lite extra.

Källor: Sveriges Radio, Lamp24.se, wikipedia, googlemaps


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

PH 5 taklampa
Renovering av skorsten?
Fler renovationer av kök i Stockholm
Pris för elinstallation
Att köpa en vinkyl – GUIDE