Du är inte inloggad.

Artikel

Vad innebär Fairtrade-certifiering?

Följande artikel gör reklam för sajten blomsternavet.se. Sidan fungerar som en portal med samlad information om diverse blomsterförmedlingar och presentbutiker på nätet.

 

Skicka Fairtrade-märkta rosor med blomsterbud


Brukar du kika efter Fairtrade-märket när du handlar livsmedel, växter och annat som kommer från naturen? Vet du vad det innebär? En kort beskrivning av vad Fairtrade innebär följer här:

Syftet med Fairtrade är att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och deras anställda i fattiga länder. Genom en Fairtrade-fond får personal och plantageägare bidrag som hjälper dem i deras utbildning. Kunskap och medvetenhet om rättigheter stärks. Detta ger en möjlighet att ta sig ur fattigdomen.

Det finns uppställda krav för att en produkt ska kunna förses med Fairtrade-märket. Kriterierna varierar lite beroende på produkt. För banan-, ros- och teplantager krävs t ex att personalen har ett anställningsavtal, får rätt till övertidsersättning och föräldraledighet samt vågar och får göra sin röst hörd. Det ska också gå att engagera sig i facket.

När det gäller kaffe-, kakao- och sockerodlare som äger egen mark är det råvarupriset som är den centrala delen. Nivån på priset ska minst täcka kostnaden för produktionen och parallellt bidra till bärkraftiga investeringar både i nutid och i framtiden.

Ute i handeln finner du mängder med Fairtrade-märkta produkter, t ex honung, godis, juice, glass, socker, bananer, choklad, kaffe, te, kakao, färsk frukt, vin, rosor m m. Vad gäller den sistnämnda produkten, rosor, kan du idag skicka Fairtrade-märkta rosor med blomsterbud. Kenya är ett populärt land för rosodling. Landet har ett mycket gynnsamt klimat för denna typ av blommor.

Genom att skicka Fairtrade-märkta rosor med bud gör du både presentmottagaren och rosodlarna glada!


Källa för ovanstående Fairtrade-fakta: https://fairtrade.se

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Varför jag är uppmärksam på med rätt nu
Valuta för pengarna
Neontrenden ger ett bländande mode!
Armband som studentpresent
Därför bör du besöka en hemsida om shopping online