Du är inte inloggad.

Artikel

Vad innebär Fairtrade-certifiering?

Följande artikel gör reklam för sajten blomsternavet.se. Sidan fungerar som en portal med samlad information om diverse blomsterförmedlingar och presentbutiker på nätet.

 

Skicka Fairtrade-märkta rosor med blomsterbud


Brukar du kika efter Fairtrade-märket när du handlar livsmedel, växter och annat som kommer från naturen? Vet du vad det innebär? En kort beskrivning av vad Fairtrade innebär följer här:

Syftet med Fairtrade är att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och deras anställda i fattiga länder. Genom en Fairtrade-fond får personal och plantageägare bidrag som hjälper dem i deras utbildning. Kunskap och medvetenhet om rättigheter stärks. Detta ger en möjlighet att ta sig ur fattigdomen.

Det finns uppställda krav för att en produkt ska kunna förses med Fairtrade-märket. Kriterierna varierar lite beroende på produkt. För banan-, ros- och teplantager krävs t ex att personalen har ett anställningsavtal, får rätt till övertidsersättning och föräldraledighet samt vågar och får göra sin röst hörd. Det ska också gå att engagera sig i facket.

När det gäller kaffe-, kakao- och sockerodlare som äger egen mark är det råvarupriset som är den centrala delen. Nivån på priset ska minst täcka kostnaden för produktionen och parallellt bidra till bärkraftiga investeringar både i nutid och i framtiden.

Ute i handeln finner du mängder med Fairtrade-märkta produkter, t ex honung, godis, juice, glass, socker, bananer, choklad, kaffe, te, kakao, färsk frukt, vin, rosor m m. Vad gäller den sistnämnda produkten, rosor, kan du idag skicka Fairtrade-märkta rosor med blomsterbud. Kenya är ett populärt land för rosodling. Landet har ett mycket gynnsamt klimat för denna typ av blommor.

Genom att skicka Fairtrade-märkta rosor med bud gör du både presentmottagaren och rosodlarna glada!


Källa för ovanstående Fairtrade-fakta: https://fairtrade.se

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Väg väder
Afrika-trenden för exotiskt mode
Köpa blommor på nätet
Vilka trenchcoats för kvinnor gäller i vår?
Inom konstruktionsindustrin, vilka är säkerhetsstegarna?