Du är inte inloggad.

Artikel

Hur kan man behandla åderbråck och ådernät

Har du vidgade, utbuktade och slingriga vener som du är orolig över? De goda nyheterna är att det är vanligt och för de allra flesta inte leder till några medicinska problem.

Orsak

Det bästa sättet att ta reda på orsaken och få de utbuktade och slingriga venerna behandlade, är genom ultraljud.

Orsaken till att det uppkommer åderbråck, är defekta klaffar vilket resulterar i att blodet flyter tillbaka eller flyter över i de små venerna som sväller till ett åderbråck. Det finns också mindre versioner – ådernät - som framträder som tunna linjer på hudens yta.

Det har visats att det finns en ärftlig komponent och kvinnor har högre risk att  utveckla åderbråck på grund av faktorer som pubertet, graviditet, menstruation och användande av preventivmedel.

De som har stillastående arbeten tycks drabbas oftare än andra av åderbråck och ådernät.

Förr var det mycket svårare att behandla åderbråck och många människor undvek att gå barbenta. Idag är det möjligt att med olika behandlingsmetoder avlägsna eller minska åderbråck och ådernät.

Operera / behandla / mildra åderbråck

Krämer och piller

Det finns krämer till försäljning som mildrar effekterna av åderbråck. De flesta är receptfria krämer med örter som har antiinflammatoriska egenskaper och innehåller Vitamin E.

Det finns även piller som innehåller hästkastanj, vilket är en örtextrakt som hjälper till att få smärtlindring och minska svullnaden.

Dessa krämer och piller botar inte, men kan vara en hjälp mot t ex svullnader och klåda.

Stödstrumpor

Att behandla åderbråck med stödstrumpor är den första och lättaste åtgärden. Stödstrumpor minskar trycket på åderbråck och främjar cirkulationen. Det botar inte åderbråcken, men ger skön avlastning och reducerar svullnaden. Stödstrumpor finns i dag i olika utformningar och färger.

Kirurgisk stripping (ligering)

En vanlig behandlingsmetod för att ta bort åderbråck. I just den här behandlingen får patienten många små stick på kroppen, som börjar vid ljumsken och går ner till strax under knäet. Den skadade venen ligeras och avlägsnas. Återhämtningstiden är fyra till sex veckor och ingreppet har stor chans att lyckas.

Laser (endovenous laser ablation)                    

En relativt ny behandling som har blivit ganska populär.

Den här behandlingen är en mini-invasiv behandling som utförs på klinik. Patienten ligger ner och en laserfiber förs in i venen som sedan försluts med hjälp av laser. Det tar cirka två veckor för återhämtning.

Det anses vara en effektiv behandling vilket beror på att den haft stor framgång och snabb återhämtningstid.

Sclerotherapi

I den här proceduren injiceras patienten med en saltlösning i den skadade venen. Lösningen irriterar slemhinnan i venen som kollapsar och återabsorberas i kroppen. Den här proceduren är framgångsrik för de som inte har problem med klaffar.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Personlig assistans på ett nytt sätt!
Är tandimplantat rätt för dig?
Tips när du ska köpa madrass
Iphone som träningsredskap för löpare
Tandblekning – så fixar du det själv