Du är inte inloggad.

Artikel

Internationella stamningsdagen ISD den 22 oktober

Den 22 oktober har utnämnts till den internationella stamningsdagen, och har blivit godkänd av EU kommissionen. Dagen firas årligen officiellt över hela dagen, för att uppmärksamma funktionsnedsättningen stamning. På Youtube läggs det ut videoklipp, bloggar uppdateras med texter samt ljudklipp. Stamningsförbundet gör en stor kampanj med anledning av internationella stamningsdagen 2014.

Den Internationella stamningsdagen har som mål att bli lika erkänd som morsdag och farsdag. Dagen ger ett tillfälle att uppmärksamma folk om vad stamning egentligen innebär. Genom att hålla aktiviteter, föreläsningar, med möjligheter till att diskutera och informera den 22 oktober är målsättningen att öka förståelsen för de människor som stammar. Man firar den Internationella stamningsdagen på många olika sätt och i flera olika städer.

I Göteborg ordnar man med t.ex talträning och håller föreläsningar för den som är intresserad. Skaraborg har förutom föreläsningar ett bemannat informationsbord på sjukhuset, dit du som stammande eller anhörig till en stammande kan gå och ställa dina frågor. Inga frågor är för dumma och inga svar är för uppenbara.

Att stamma kan upplevas som ett stort problem av den som stammar. ISD går till stor del ut på att de som inte stammar ska kunna se stamningen i ett större perspektiv. Oftast är det människornas reaktioner i omgivningen och i samhället, som den stammande personen upplever som jobbiga.

Ta reda på mer

Vill du veta mer om stamning, så besök gärna hemsida om stamning, och fira gärna ISD den 22 oktober. Där finns mycket information om den här dagen, om behandlingsmetoder, vanliga frågor osv. Hemsida har också en Facebook-sida där man kan diskutera stamning.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Industrispår för nödvändig transport!
Texterl i Latinamerikansk Musik
Vad är Specialkaffe?
Spotify har nu 100 miljoner användare
Priser på batterier samt prestanda