Du är inte inloggad.

Artikel

Peruansk Aji Sås

Grön peruansk Aji Sås & gul peruansk Aji sås recept

Eftersom vi bor i Peru , frågar våra vänner oss ofta hur man gör peruansk aji sås . Kryddig , beroendeframkallande och en slående nyans av grönt , är denna unika sås eller salsa snabb och lätt att tillaga . Traditionellt serverad med kycklingspett och pommes frites , men också läckert över potatis , fisk eller kött . Man kan också servera denna dip med brödkuber , färska grönsaker eller chips .

Recept för såsen varierar från region till region och , beroende på de heta chilis du väljer , kan den också vara gul i färgen . Två huvudingredienser i peruansk Aji sås är koriander och hot chili . I USA , är jalapenos lätta att hitta och göra en god sås med . I Peru , två vanliga ingredienser är örten Huacatay och peppar Aji Amarillo ( aji marisol ) . Autentisk peruanska aji sås innehåller inte majonnäs eller sallad .

Nedan hittar du recept för både grön och gul Aji sås , beroende på vilka ingredienser du lyckas hitta. Prova dessa såser med krispiga hemlagade pommes frites eller Sweet Potato Fries för ett speciellt tillfälle.

Njut ! Eller som vi säger i Peru ... ¡ Provecho !

 

Grön peruansk Aji Sauce

Föreberedelsetid: 10 min

Tillagningstid

Servering: 6 portioner

 

Ingredienser

6 medelstora jalapenos, frön och vener bort

1 liten lök, grovt hackad

1 vitlöksklyfta

1/4 dl vegetabilisk olja

1/2 dl koriander (blad och stjälkar), packade

1/2 tsk salt, eller mer efter smak

3 uns (80 gram) queso fresco eller fetaost (se tips)

2 tsk jordnötssmör (tillval)

 

Instruktioner

Häll 2 msk neutral smaksatt vegetabilisk olja i en stekpanna på medelvärme.

Fräs jalapenos, lök och vitlöksklyfta tills mjuknat, ca 4 minuter.

Häll i en mixer behållare sautérade grönsaker, 2 matskedar vegetabilisk olja, koriander, salt, ost och jordnötssmör (om du använder).

Blanda på hög tills tjock och krämig, ungefär en minut.

 

Gul peruansk Aji Sauce

 

Ingredienser

3 uns (80 gram) queso fresco (färskost), eller feta

1 liten lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

4 aji paprika (frön och vener bort) eller 1/4 kopp aji amarillo pasta

4 små kvistar Huacatay eller 1/2 tsk Huacatay pasta

4 matskedar (15 ml) vegetabilisk olja

1 msk råa jordnötter

salt efter smak

 

Instruktioner

Grovhacka paprika, lök och vitlök.

Häll 2 matskedar vegetabilisk olja i en stekpanna. På medelvärme, stek grönsakerna tills mjuka.

Skrapa grönsaker i en mixer behållare. Tillsätt de resterande ingredienserna (inklusive resten av den vegetabiliska oljan) och blanda under flera minuter, tills tjock och krämig.

Droppa över ångkokt potatis eller servera med pommes frites, kött eller kyckling.

 

Testa gärna andra recept eller kom till restaurang Tumi för en traditionell peruansk kväll med rätter som ceviche med en klassisk Pisco Sour till.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ceviche på klassiskt vis
Torv och torvighet i single malt whisky
Besök sommarstaden Motala och ät på trevliga restauranger
De 5 bästa pasta carbonara restaurangerna i Rom
Hos Pelle