Du är inte inloggad.

Artikel

Tiffanylampor

Vi kom i kontakt med Tiffanylampor när vi läste om olika inredningsstilar. Dessa lampor är ganska dyra och vi blev nyfikna på vad Tiffanylampor egentligen är och om de har någon intressant historia. När vi t ex sist googlade på tiffanylampor, fick vi upp 20.600 träffar. Det tyder på att Tiffanylampor är mycket populära. 
 
Vi börjar med en kort beskrivning av själva tekniken som används vid tillverkning av Tiffanylampor. Tiffanyteknik kallas också kopparfolieteknik. Tiffanylampor görs bl a av färgat planglas som slipas och passas in i en lampform.
 
Konstnären gör först upp en ritning eller mall med alla bitar som ska pryda lampan. Därefter skärs bitarna till med hjälp av specialverktyg. Bitarna ska nu passas in i det mönster av små delar som ritats ut på själva mallen. Det kan liknas vid en slags pussel.
 
När alla glasbitar har lags ut på mallen förses de med kopparfolie. När detta arbete är färdigt läggs de ut i en lampform och lödes samman med tenn eller bly. När allt är färdigt avlägsnas lampskärmen från formen. Nu återstår bara några små detaljer, sedan är arbetet med skärmen klar. 
 
Vi har sett några Youtubefilmer som beskriver tillverkningen av Tiffanylampor. Vilket fantastiskt hantverk! Inte konstigt att Tiffanylampor kostar en del. Arbetet är mycket tidskrävande och kräver en stor portion tålamod och mycket noggrannhet.
 
Tiffanytekniken uppfanns för ganska längesedan. Det var i slutet av 1800-talet som Louis Confort Tiffany, en amerikansk glaskonstnär, började använda sig av tekniken. Tiffanylamporna blev väldigt populära och Mr. Tiffany startade ett juverlerarföretag som tillverkade tiffanylampor, smycken och porslin.
 
En äkta Tiffanylampa värderas högt och kostar stora summor. En originallampa ska vara tillverkad hos Tiffany Studios i New York. Ofta är undersidan på ett sådant original försedd med ett nummer och en signatur.
 
Det finns reproduktioner av äkta Tiffanylampor till något lägre pris, men de är ganska dyra de också. 
 
Billigast är de s k lamporna i Tiffanystil. De är gjorda med hjälp av samma teknik som användes till originalen, men är inga avbildningar av dessa. 
 
 
 
 
 
Källor: Wikipedia, Youtube
 
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hyr skåpbil till din flytt
Minne för livet
It-tjänst förenklar inom ROT
Skapa en personlig bostad
Alfonso Bialetti grundaren till mokabryggaren.