Du är inte inloggad.

Artikel

Att inreda ett sovrum

När man ska inreda ett sovrum kan det finnas flera saker att ta hänsyn till. Det kan bland annat handla om vilken funktion man vill att rummet ska fylla: ska det enbart vara en plats för sömn eller ska det även vara ett utrymme för förvaring och umgänge? Hur stort är rummet och hur många rum finns det totalt i bostaden? Vad för slags inredningsstil skulle passa i rummet? Vissa gillar när det är mycket möbler och andra föredrar att ha så få möbler som möjligt.

Det är ofta vanligt att placera sängen i mitten av rummet, speciellt om man har en dubbelsäng. Detta beror på att sängen ofta är i blickfånget när man kommer in i rummet och därför kan det anses vara viktigt att den står centrerat. Det finns även praktiska skäl till en placering av detta slaget, till exempel att man vill kunna gå upp ur den på båda sidor samt kunna möblera symmetriskt med sängbord och liknande. Att placera sängen med kortsidan mot väggen mitt i rummet kan vara att föredra till exempel om man vill ha ganska få möbler i sovrummet, men ändå inte vill att det ska känna "tomt". Om man har en ganska stor säng placerad i mitten av rummet känns rummet luftigt och öppet snarare än tomt.

För vissa är det viktigt att ha en bra och bekväm säng för att på så sätt kunna säkra nattsömnen och beroende på hur man sover bäst kan det vara bra att tänka på det när man väljer placeringen av sängen. Om man till exempel sover bäst när det är helt mörkt kanske det är bra att inte ställa sängen nära ett fönster. Sängen behöver inte heller nödvändigtvis stå mot en vägg utan kan stå "fritt" i rummet om man skulle vilja det.

Andra vanliga sovrumsmöbler att ha i ett sovrum kan till exempel vara sängbord (som nämnts) och garderober eller förvaringsmöbler. Ibland har folk även möbler såsom fåtölj, soffa, skrivbord, stolar och bokhyllor i sovrummet. Beroende på vad för slags "utrustning" man vill ha i sovrummet, till exempel Tv och liknande, kan man även behöva ha en bänk till den eller någonting att sätta upp på på väggen. Om man vill kunna läsa i sovrummet kan det vara en idé att tänka på hur man vill ha belysningen i rummet. Sedan handlar det mycket om tycke och smak: vad behövs för att man ska trivas i rummet? För många är det viktigt med detaljer för att få rummet att kännas mer trivsamt. Då kan man bland annat ha växter, gardiner, levande ljus, tavlor eller inredningsdetaljer där inne.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Flyttstädning i Stockholm
Kaminer i Hässleholm
Bra städ i Malmö
Trådbackar är lösningen på dina förvaringsproblem
Det skulle vara fint med en telefon drönare