Du är inte inloggad.

Artikel

Bestämmer vi vad vi äter

Matkonsten i landet har nästan blivit religion.
Sällan har matprogram, kokböcker och olika dieter haft sådan framgång och effekt. Att tre böcker om lågkolhydratskost leder Adlibris lista med flest sålda exemplar talar ett tydligt språk. Zlatans bok hittar du på fjärde plats.

Dr Atkins startade redan på 60-talet att skriva om fettdrypande mat som rena hälsokosten.Störst intryck i debatten om kost har kanske gjorts av Läkaren Annika Dahlqvist som själv betalt ett högt pris, genom att bli fråntagen läkartjänsten då hon höll kvar vid hennes kontroversiella råd angående dieter vid kliniken för diabetiger på vårdcentralen i Njurunda.
Nu har socialstyrelsen ändrat sig och Dahlqvist har en ny läkartjänst. Vad är det då som peppar och driver olika intressen i att handla så starkt på handledningen av olika dieter, kosthållning o.s.v.?

Vi blir hela tiden påverkade av mediabrusets stereotyp om kroppen, utseendet och viktprogram som ramlar ut ur olika medier. Det går knappast att sitta vid tv:n och byta tv kanal mer än fem minuter utan att nån kanal visar ett matprogram,träningsredskap och kost där det endast handlar om att äta bra, motionera och lära sig dieter för en bättre hälsa och liv.

En tanke som slår en är att det kanske finns ett starkt ekonomiskt intresse bakom alla dessa program om kostråd. Med tanke på att var fjärde svensk har lagt om sin diet enligt lågkolhydrattrenden. Det finns massvis bloggar och hemsidor på internet som tar upp förträffligheten med lchfdieten och många bantar med dieter som har liknande kostråd.

Kan det vara så att köttindustrin känner sig bekvämare med en sådan här trend än vad spannmålsindustrin gör? Det är svårt för oss som tänker välja diet eller viktminskningsmetod om två så stora industrier ger stöd till forskning som kommer fram till den andra sidans felaktigheter och brister. Det är också spännande att tänka tanken om läkemedelsindustrin har starka intressen i kostrådgivningen. Ligger det i deras intresse att vi ska stoppa i oss preparat som ersättning till att anpassa våra kostvanor?
Är inte människors hälsa och välmående viktigare än försäljningen av läkemedelspreparat?
Frågorna kan tyckas extrema, men intressanta. 

I vilket fall som helst är frågorna om kost, diet och bantning viktiga för ni som har tänkt att påbörja en resa av förändring i livet genom färändrade kostvanor.
Kanske kommer människor att finna en livsstil med den kosthållning och diet som känns tillräckligt bra glädje och hälsa i livet.
Om vikten dessutom befinner sig på en rimlig nivå, kan det bidra till ökad hälsa och välbefinnande oavsett vad myndigheter och industrier tävlar om.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fungerar laserhårborttagning på alla?
Ansiktsbehandling Helsingborg
Zink - Kosttillskott i mirakelklassen!
Så får du hjälp med dina magproblem
Yoga bra för hälsan