Du är inte inloggad.

Artikel

Därför ska du inte borsta tänderna!

Många tror att tandborstning är avgörande för en god munhygien. Det finns dock vissa omständigheter då det inte rekommenderas att borsta tänderna som till exempel vid tandlossning till följd av felaktig borstning. Här ska vi beskriva några av anledningarna till varför du inte bör borsta tänderna och varför andra alternativ kan vara bättre för din allmänna munhälsa.

Tandkött som inflammeras och drar sig tillbaka

En av de viktigaste anledningarna till att inte borsta tänderna är att undvika tandköttsnedgång. Oavsett om du använder den bästa tandkrämen eller inte så kan felaktig tandborstning verka nötande på ditt tandkött. Tandköttsnedgång är när tandköttsvävnaden runt tanden börjar dra sig tillbaka och exponerar mer av tanden.

Detta orsakas ofta av kraftig borstning vilket kan leda till att tandköttsvävnaden slits ner med tiden. Det kan också orsakas av tandlossning som är en infektion i tandköttet. Det är viktigt att borsta tänderna försiktigt med en mjuk tandborste och en skonsam tandkräm.

Tandkänslighet kan bli värre

En annan anledning till att inte borsta tänderna är att undvika tandkänslighet. Tandkänslighet är ett vanligt problem som uppstår när emaljen på tänderna slits ner. Detta kan orsakas av överborstning eller användning av en tandborste med hårda borst.

När emaljen slits ner exponeras nerverna i tanden vilket kan orsaka smärta och obehag. För att undvika detta är det viktigt att borsta tänderna försiktigt, eller inte alls, och använda en tandkräm som är gjord för känsliga tänder.

Alternativ till borstning av tänder

Om du letar efter ett alternativ till att borsta tänderna finns det flera möjliga. Tandtråd är ett av de mest effektiva sätten att ta bort plack och matpartiklar mellan dina tänder. Det är viktigt att använda tandtråd regelbundet. Detta eftersom det kan hjälpa till att förebygga tandköttssjukdomar och karies.

Dessutom kan munvatten användas för att hålla din mun ren och minska antalet bakterier i tandkött och tänder. Slutligen kan användning av en tungskrapa hjälpa till att ta bort bakterier och matpartiklar som borstningen kanske inte kan nå.

Du behöver alltså inte borsta tänderna för munhälsa och om du gör det på ett felaktigt sätt är det bättre att låta bli och testa en annan metod!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Tips när du ska köpa madrass
Positiva effekter utav CBD olja
Hudvård Östermalm
Hjälpmedel i Stockholm & Sverige
Omega 3 kosttillskott