Du är inte inloggad.

Artikel

Dildons roll i samhället

Dildons historia är lång och den har länge varit en del av samhället. Däremot så har den gått igenom olika perioder av acceptans i samhället. 

En tid där dildon var strikt funktionell

I stenåldern och fram till antikens Greklands så förekom dildos, men fanns där endast till för att vara funktionella. Det fanns inget fokus på att avancera dildon, eller att göra den visuellt tilltalande.

En mer central roll, framsteg och konst

Antikens Grekland och Romarriket gav Dildon en mer central roll i samhället, och efterlämnar många konstverk och litteraturverk där dildon finns med. Man la även mycket fokus på att utveckla den, genom att använda nya material och glidmedel som olivolja. Fokus blev på att göra den skönare att använda, men även att göra den vackrare. Många dildos från perioden är mycket rikt utsmyckade och kreativt skapade.

Tabu och underground

Kristendomen kom och allting relaterat till sex blev mer och mer syndigt, och dildon var tabu. Kyrkan ville inte  att dildon ska användas och även fast den självklart fortsatta användas så var användandet mycket mera "underground", och användandet skedde i största allmänhet.

Renässansen ger dildon ett uppsving

Under renässansen så fick dildon, som så mycket annat, ett rejält uppsving. Dildons popularitet ökade explosionsartat och de dildos som överlevt från perioden är oftast extremt överdrivna. Dildon blev konst och konstnärer tävlade om vem som kunde skapa den mest extravaganta dildon.

Viktorianska eran gör dildon till hälsoapparat

Den viktorianska eran var en mycket pryd och strikt tid, vilket speglade sig i synen på dildon. Däremot inte på det sätt man kan tänka sig, dildon blev istället helt asexuell - det gick helt enkelt inte att tänka sig att den hade något med sexualitet att göra. Den användes till exempel av läkare för att bota kvinnlig hysteri, genom att hjälpa kvinnan onanera - något som inte heller sågs som något sexuellt.

Porren skickar dildon till mörka bakgator

När porren kom så hade den ett väldigt smutsigt rykte, och dildon, som var en frekvent gästskådespelare, fick snabbt ett smutsigt rykte även den. Under större delen av 1900-talet så såldes dildon endast i ljusskygga butiker på bakgator.

Raketfart mot Antika Grekland

Under senare delan av 1900-talet och under 2000-talet så har dildon snabbt hittat sin väg tillbaka till mainstream media och blir en allt mer accepterad del av våran kultur. Idag säljs den på mängder av butiker, så som apotek, hemelektroniks-butiker, men även på "välklädda" butiker dedikerade till sexleksaker, där fokus ligger på njutning och äventyr istället för snusk. Dildon är mycket nära att återfå den vitt accepterade roll som något nära nödvändighet i vårat samhälle, precis som den hade i antika Grekland.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Passar löshår alla?
Hudvård och skönhet online
Alla komplex går inte att bota med tankekraft.
Flera olika specialister på en och samma vårdcentral
Vinterförbered din hud