Du är inte inloggad.

Artikel

Påskägg som mat och påskägg med godis

Nedanstående inlägg gör reklam för sajten Presentnavet.se, en samlingssida med tips och information om diverse presentartiklar och presentbutiker. Målsidorna innehåller reklamlänkar.

 

Traditionen med att ge påskägg

Det finns mycket att läsa om påskens historia och traditionerna som hör högtiden till. Har du t ex frågat dig varför vi äter så mycket ägg till påsk och varför vi ger godisfyllda påskägg i present?
 

Hönsägg något som många av oss intager vid påsken. De hör till tillbehören på påskbordet. För väldigt länge sedan hade hönorna ”ledigt” under vintern och började värpa ägg först efter vintervilan. Detta skedde ungefär vid fastetiden, då man inte åt ägg. Detta faktum innebar att det blev ett överskott av ägg lagom till påsk. Dags att ägg-festa! Många gav ägg i present till tjänstefolk eller som tionde till prästen (ett skattesystem som du säkert har läst om i skolan). Många började dekorera äggen.
 

Idag finns det gott om framavlade hönsarter som kan lägga ägg året runt, så tillgången på ägg är god. Åtminstone i vår del av världen.
 

Påsken inträffar på våren, en tid för återfödelse. Ägg är just en symbol för återfödelse och fruktbarhet, så vad passar bättre än att frossa i ägg till påsk?
 

I slutet av 1800-talet/början av 1900-talet kom man på att man kunde använda fläsksvål för att ge ägg en speciell glans. Speciella äggfärger användes också för att dekorera ägg. Den här traditionen lever kvar än idag. Det finns inga ägg så fina som de som dekorerats av barnahänder! En rolig syssla och ett tillfälle att ta tillvara barns fantasi och skaparglädje.


Bildgoogla gärna på påskägg från Ukraina (även kallade ”pysanka”). Helt fantastiska konstverk! Ukrainarna har en lång tradition av att dekorera påskägg.
 

Påskgodis som choklad, lakrits, lösviktsgodis och marsipan äts i mängder till påsk. I Sverige fick detta påskgodisätande sitt genombrott först efter andra världskriget. Då i mindre skala. När lösviktsgodiset gjorde sitt intrång på 1980-talet blev det ett godissnaskande som säkert gynnat en och annan tandläkare.
 

Att fylla stora, dekorerade pappersägg med godis är en tradition som lever kvar sedan lång tid tillbaka. Det finns som bekant en myt om att påskharen kommer till påsk och gömmer påskägg. Denna myt har anor från Tyskland ända sedan 1600-talets slut. Till Sverige kom traditionen i slutet av 1800-talet, men den blev inte någon jättehit här. Fast det är ändå ganska många familjer som ordnar påskäggsjakt för barnen, en rolig tradition! Att ge påskägg med godis, med eller utan påskharens hjälp, är däremot en tradition som anammats av de flesta.
 

Att skicka påskägg med godis är ett populärt sätt att överraska nära och kära. Det finns många presentbutiker på nätet som erbjuder tjänsten att skicka påskägg direkt till mottagarens adress tillsammans med avsändarens påskhälsning. En hälsning som piggar upp vem som helst!
 

 

Källor: Wikipedia, nordiskamuseet.se

 

 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Sprid glädje med sommarblommor
Seiko klockor – först med det mesta
Gör dig redo för Black Week
Varför fattar inte klädbutikerna att vi ser olika ut?
Bli ordentligt påklädd till bröllopet som man.