Du är inte inloggad.

Artikel

Så förbereder du din boförsäljning

Som säljare av en fastighet har man ofta mycket annat att tänka på och då kan det vara skönt att låta en mäklare ta hand om allt det praktiska som rör försäljningen. Välj mäklare med omsorg och se till att du får någon som du har förtroende för och känner dig bekväm med. Var noga med att skriva ett uppdragsavtal där alla moment som mäklaren åtagit sig att utföra under uppdraget finns med, liksom vilken typ av ersättning mäklaren ska få för sitt jobb. Förse mäklaren med fullständig dokumentation gällande din fastighet, så att mäklaren kan sammanställa en sanningsenlig och rättvisande objektsbeskrivning. Objektsbeskrivningen utgör underlaget för marknadsföringen, så det är viktigt att den blir korrekt. 

När det gäller marknadsföringen får du generellt sett tillgång till fler kanaler om du går via en fastighetsmäklare än om du sköter försäljningen privat. Mäklaren har också bättre resurser för att kunna utforma säljande annonser, vilket ofta underlättar marknadsföringen. När marknadsföringen har dragit igång börjar det förmodligen höra av sig intressenter som vill se ditt hus på närmare håll och då är det dags för visning. 

Inför visningen bör du se till att ditt hem är välstädat och att leksaker och smutstvätt är undanplockade för att ge ett så bra intryck som möjligt. Du kan också med fördel ta råd av mäklaren gällande hur du på bästa sätt ska inreda ditt hem för att göra det extra attraktivt för spekulanterna. Med sin erfarenhet kan mäklaren ofta se ditt hus eller din lägenhet ur ett annat perspektiv och ge dig praktiska tips om vad som fungerar säljande. Håll dig gärna i bakgrunden under själva visningen, eller gå ut på en långpromenad med hunden och låt mäklaren sköta kontakten med spekulanterna. Under visningen bör du också se till att alla hushållsmaskiner, såsom diskmaskin och tvättmaskin är avstängda, för att undvika störande moment.

Efter visningen bör buden börja droppa in och här bestämmer du själv om du vill ha en öppen eller en sluten budgivning. Vid en sluten budgivning kan inte spekulanterna se varandras bud och de har en viss tid på sig att lämna in buden skriftligen. Efter att tidsfristen har gått ut, kommer mäklaren att presentera alla bud för dig samtidigt och du kan välja det som passar. Vid en öppen budgivning sker budmottagningen löpande och mäklaren ger dig varje bud vartefter det kommer in, här är också alla bud öppna för spekulanterna, vilket gör att de hela tiden kan bjuda över varandra om de så önskar. 

 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Jourstäd Uppsala
Så fungerar RUT-avdraget
Takläggning Stockholm
Köpa rätt luftvärmepump
Takläggare Stockholm