Du är inte inloggad.

Artikel

Strumpor och material

Tänkte i denna artikeln skriva lite om vad det är för material i strumpor och hur dom påverkar oss människor. Ska även skriva lite om på vad du ska tänka på ifall du vill beställa ett par strumpor på nätet, och vart du kan finna dessa.
 
Först och främst ska vi ta upp och kolla på den klassiska strumpan som är tillverkad i bomull, denna typ av strumpor är gjord i ca 75 % bomull, 20 % polyamid och resterande 5 % elastan. Bomullen kan tyckas vara fluffig och mysig, men bomull är en av världens mest besprutade växtgröda, och de flesta klädesplagg idag är tillverkat i just bomull. Något du ska tänka på ifall du själv eller dina barn är känsliga mot just nya kläder, är att tvätta dom i maskin ett par gånger för att bli av med den största delen utav besprutningsmedel och färgämnen, visst blir kläder och strumpor lite mattare, men kroppen kommer må bättre.
 
Då ska vi kolla in de två sista materialen polyamid och elastan, två material som i mina öron låter otrevliga att ha i sina strumpor. Men vi kan vara lugna, dessa materialen är helt ofarliga och är syntetiska fibermaterial. Vi kan bara sammanfatta det hela med att besprutad bomull och färgämnen är dåliga.
 
Men ifall jag vill hitta bättre alternativ inom strumpor? då finns det allt lite andra saker att titta på, dock blir prislappen lite högre. Men jag tycker allt känns bättre ifall man köper ekologiska strumpor som man vet är framtaget på bästa möjliga sätt vad det gäller materialval och tillverkning i fattiga länder. Mitt bästa tips till dig är bambustrumpor. Denna typen av strumpa är tillverkad i bambu som är ett naturligt material som inte blir besprutad, strumpor tillverkade i bambu hjälper även till att motverka fotsvett bättre, detta för att materialet har förmågan att andas bättre. Ifall du ofta går runt med svettiga fötter, kan detta ofta leda till fotsvamp som följd.
 
Tänk på att välja ekologiskt framtagen bomull ifall du väljer att beställa hem strumpor tillverkat i detta material. Då vet man att inga farliga bekämpningsmedel eller gödningsmedel har använts på fälten. Bomullen är också handplockad och inga maskiner har brukats på fälten. Tänk även tanken att arbetarna som går och plockar nu slipper få i sig alla farliga ämnen, du hjälper även till att låta andra människor få en bättre arbetsplats.
 
Även fibrerna blir mycket finare och bättre i bomullen ifall man får låta den växa ifred. Du kommer även få en mycket bättre kvalité ifall du väljer ekologsikt. Nackdelen med både bambustrumpor och ekologisk bomull är att den krymper mycket mera i tvätten då den inte har behandlats med alla kemikalier, tänk på att du läser noga på tvättanvisningen som du har på ditt plagg. För det kan nämligen skilja en del på dessa varor.
 
Är du nyfiken på att lära dig mer om strumpor och vad man ska tänka på inför ett köp så tycker jag att du ska läsa mer på denna bloggen om strumpor och bli mer insatt innan du beställer ett par strumpor på nätet.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Om celiaki
Välj en tandläkare på Värmdö
Fettsugning
Microneedlingbehandling
Fördelar med att använda mineralsmink