Du är inte inloggad.

Artikel

Taket är husets viktigaste del!

Ditt tak är den viktigaste delen på ditt hus. Är ditt tak i dåligt skick riskerar du stora skador, ett tak som läcker ökar kostnaden för en omläggning och reparationerna kan bli fasligt dyra. Du bör därför tänka på att renovera eller byta ditt tak innan ett läckage påträffas. Ett tips är att byta direkt istället för att vänta ett extra år.

Ditt tak är ett skydd mot allt påfrestande väder, det ska stå emot väder, vind, snö och sol i vårt hårda klimat.
En budgetvariant av takplåt är ej att rekommendera då det oftast har en dålig tjocklek och kvalitét. Om du väljer en kvalitetsplåt kan du tryggt och säkert gå på ditt tak vid snöskottning utan att påverka takets funktion eller utseende.

Innan du lägger på ditt nya tak bör undertaket synas och repareras. Undertakets uppgift är att avleda vatten från exempelvis kondens som bildas under plåten. Har du gjort ett bra jobb med ditt undertak kommer takpappen att avleda det vatten som eventuellt kan tränga in under extrema väderförhållanden. Ditt undertak kommer skydda konstruktionen från skador.

Plåttak är mer eller mindre underhållsfritt gentemot tegel som kräver löpande underhåll. Tung tegel behöver underhållas löpande. Tegel är dyrare än plåt och mer komplext att lägga vilket medför dyrare arbetskostnader.

Vill du lära dig mer om tak och takläggning?
Plåtgrossisten har takguider som ger dig en idé om vilka steg du bör göra vid omläggning av ditt tak.
Ett komplett tak behöver inte vara dyrt om du gör rätt från start. Planera ditt takbyte och se till att ha rätt verktyg när du sätter igång.
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

5 enkla tips för bättre pressokaffe
Bygga hemma
Inredningsrör - Industriell inredning med rör
Visningsstädning Stockholm
Smeg kylskåp - Köpråd