Du är inte inloggad.

Artikel

Bli målare i Uppsala

Det finns många målare i Uppsala, de flesta är duktiga och är mycket bra på sitt hantverk. Det finns flera sätt att bli målare, man kan till exempel gå den inriktningen på gymnasiet eller börja som lärling på ett företag. För att bli lärling krävs i regel att man blir anställd av ett företag som har minst dubbelt så många utlärd arbetskraft redan. Det vill säga, det går två utbildade målare på varje lärling.

För att bli målare genom att gå som lärling måste man ha ett visst antal utbildningstimmar. En lärling bör få utbildning i invändig målning med 4300 timmar, alltså hen måste vara med och måla om inne under minst 4300 timmar. Vidare bör det ingå 2500 timmar utvändigt arbete där t.ex. fönstermålning ingår. Totalt behöver man alltså 6800 utbildningstimmar för att bli målare.


Det tar alltså drygt 3 års tid som lärling att bli fullärd, allt enligt Måleribranschens yrkesnämnd

Under tiden som lärling har man en lön på knappt 20000 kronor per månad, vilket är betydligt under vad en utbildad målare tjänar. När man är färdig målare ligger snittlönen på drygt 30 000 kr, så arbetslivserfarenheten ger bra betalt.


I Uppsala kan man gå sin gymnasieutbildning med inriktning mot Bygg- och anläggning inom måleri på Praktiska gymnasiet och yrkesgymnasiet. Utbildningen är 3 år och har många praktiska moment. Får du minst E i alla ämnen kan du tillgodoräkna dig 3000 lärlingstimmar vilket innebär att du är nästan halvvägs till att bli målare om du väljer måleri på ett gymnasium i Uppsala.


Du hittar mer information om bra utbildade målare i Uppsala här.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Arbetsmiljöutbildning bidrar ofta till bättre jobbklimat
Att lära sig arabiska språket
Körkortet i handen efter vår intensivutbildning
Hitta en Jurist
Bli en bättre ledare och medarbetare!