Du är inte inloggad.

Artikel

Periodisk fasta – Myter och sanningen

Som alltid när det kommer fram nya bantningsmetoder så vänder sig många emot dem. Kritik framförs att man inte alls kan frångå tallriksmodellen eller att fasta enbart resulterar i att man går upp i vikt igen. Olika slags drinkar får kritik för att företagen säljer dem så dyra och bantningsföretag för att de tar betalt för att man ska gå och väga sig. 

Detsamma gäller periodisk fasta som fått myter om sig. Men stämmer de?

Man ska äta ofta för att inte bli för hungrig

Detta är en klassisk klyscha som använts i många år och även mot många olika bantningsmetoder. Tesen bygger på att en person som inte ätit på länge äter onödigt mycket. Detta skulle alltså motverkas genom att äta små mellanmål mellan måltiderna. 

Det finns studier som bygger upp denna tes. Men dessa byggde på att testpersonerna fick äta hur mycket de ville. De som genomför periodisk fasta ska inte frossa under de perioder som maten får intas utan tanken är att normalstora portioner ska ätas vilket gör att ett mål om dagen helt enkelt försvinner i intag.

Ett enkelt bevis på att detta inte stämmer är även att människor blir hungriga så individuellt. En del kan inte äta frukost alls utan låter lunchen vara dagens första mål. Andra kan inte äta efter 18 eftersom de upplever att det är kväll och varvar ner kroppen. Skulle tesen hålla skulle även dessa personer tvinga i sig mat för att få ett jämt kaloriintag för att inte bli hungriga – trots att de inte ens är hungriga.

Kroppen går i svältläge under fastan

Det är helt sant att kroppen ingår i ett slags svältläge om fasta genomförs. Det finns det flera vetenskapliga studier som visar. Däremot pekar alla på samma sak dvs att det krävs fasta på mellan 60-90 timmar för att detta läge ska starta. Det betyder att en person behöver fasta 2,5 dygn i rad för att vara nära gränsen. Det finns inte någon modell inom periodisk fasta som propagerar för den längden på fasteperiod. Det närmaste är 5:2 som säger att man ska fasta två dygn och sedan äta i fem. De som ändå känner sig orolig ska komma ihåg att dessa två dygn inte behöver vara efter varandra, även om inget pekar på att det skulle vara skadligt att ha dem efter varandra heller. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Sluta röka med E-cigarett
Massage hembesök i Stockholm
Så kan du ta bort din tatuering
Atkins Community – en bra hjälp när du vill gå ner i vikt
Går det att bli av med allt kroppshår mer laser?