Du är inte inloggad.

Artikel

Smärta och problem orsakade av dålig hållning

Många med långvariga problem söker upp läkare efter läkare, naprapater och ostepater, massageterapeuter och sjukgymnaster, utan att ta det där steget mot att uppnå en smärt och problemfri vardag. Enligt mig förbiser många läkare och terapeuter vikten av att analysera och korrigera hållningen. Jag är beredd att sticka ut hakan och påstå att hållningen  är en av våra absolut viktigaste hälsofaktorer. Denna artikel behandlar en del av de problem som kan uppstå på grund av en dålig hållning och en muskulärt obalanserad kropp.
 
Smärta
 
Muskulära obalans manifesteras i smärta, stelhet, nervsmärta, diskbråck, muskeltrötthet och artros. Ett konkret  exempel kan vara problem i ländryggen som följd av att  ryggraden iinte får bra stöd från ett normalt spänningsförhållande mellan magmusklerna, höftböjarmuskulaturen, sätesmusklerna och ryggmusklerna. Detta orsakar ett ökat tryck på ländryggen vilket i sin tur kan orsaka diskbråck. 
 
Stress
 
Det är större risk att drabbas av psykologisk stress om nervsystemet redan är påfrestat mer än normalt på grund av dålig hållning och smärta, trötthet eller värk. Ett nervsystemet som ständigt söker en väg för att hitta ett hälsosamt sätt att kommunicera, och kämpar med att distrubera muskeltonusen, har inte samma möjlighet att klara av stressorer från vår yttre miljö.
 
Respiration
 
Överdriven lordos i ländryggen och kyfos av bröstryggraden påverkar vår andningsmuskulatur väldigt mycket. Att andningsmekaniken inte fungerar som det skall påverkar hormonutsöndringen, energin och koncentrationsförmågan väldigt mycket.  
 
Cirkulation
 
Om våra leder, vårt skelett och våra muskler avvikter från sin naturliga position och sitt förhållande till varandra ökar risken för att pressen ökar på artärer och närver, inte minst i axlarna och höften. En fastklämd artär begärnsan blodflödet och syresättningen i artärens riktning vilket påverkar blodcirkulationen negativt.
 
Vad kan du göra för att förbättra din hållning?
 
Sök hjälp av någon form av manuell terapeut som en massageterapeut, sjukgymnast, kiropraktor eller en personlig tränare som är specialinriktad på hållningsproblematik. Det finns även vissa medicinska thaimassage tekniker som kan vara effektiva. Det effektivaste är ofta att varva massage, eller någon annan form av manuell medicin med korrektiv träning. Kroppsakademien specialiserar sig på att hitta en bra balans mellan massage och korrektiv träning för att uppnå bästa möjliga resultat. Massage kan vara riktigt bra för att behandla en obalanserad kropp. Läs mer om massage här.
 
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

5 realistiska viktminskningstips
Råd och tips för din träning
Fördelar med att detoxa din kropp
Hudvård online
Vita tänder