Du är inte inloggad.

Artikel

Stegar orsakar ofta olyckor.

 

Stegar orsakar ofta olyckor.
 
När vi pratar om stegar så tänker vi oftast på en vanlig rak stege som man lutar mot ett underlag. Men det finns en hel del modeller av stegar. För yrkesbruk måste stegar vara typkontrollerade, för privat bruk gäller produktsäkerhetslagen.
Stegar är ofta inblandade vid olyckor. Samtidigt som stegen skall vara stabil så är det bra om den är lätt att transportera. Långa stegar är vanligen byggda i sektioner som dras ut till lämplig längd. Stegar som går att anpassa i längd kan lätt kännas rangliga om det är en lågprismodell. En teleskopstege är väldigt praktisk för hemmabruk dom tidigt tillverkade teleskopstegarna har dock dock orsak till många olyckor. De senare tillverkade modellerna är bättre och vid bra handhavande så är det ett bra val.
Som vilket annat redskap som helst bör stegar regelbundet underhållas och ses över. Detta kan bestå i att rengöra stegen så man inte halkar när man kliver på steg-pinnarna. Ofta är stegarnas ända mot underlaget gummiförsedda för att de ej skall glida mot underlaget. Dessa gummiunderlag kan med tiden slitas ut och 
bör då bytas ut.
 
Hur bra stegar man än har så är det handhavandet som är viktigt. Här några punkter för bättre säkerhet.
 
1. Se till att stegen ej kan glida i sidled. På ett hus skall det vid takfoten finnas fäste för stegen.
2. Det underlag som stegen står mot, mark golv etc skall vara så beskaffat att friktionen är hög och omöjliggör att stegen glider mot underlaget Be gärna något tynga ner stegen mot underlaget för att öka friktionen. Är underlaget så beskaffat så att man kan anbringa ett stopp så stegen ej glida är 
mycket vunnit.
3. Som tidigare nämnts så är det viktigt att steg-pinnarna är rena från smuts och annat som kan göra att foten kan glida på steg-pinnen. Ttesta gärna olika skor för att känna vilka som ej glider på steg-pinnarna.
4. Välj att inte använda stegar om det som skall utföras kan göras säkrare på annat sätt än att använda en stege 
5. Väljer rätt stege för rätt tillfälle. Det optimala är att ha fast monterade stegar gärna med fallskydd. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsvåg - fyller den sin funktion?
Skoförvaring på nätet
Hemlarm - Standardutrustning
It-tjänst förenklar inom ROT
Sängkläder för den kräsne