Du är inte inloggad.

Artikel

Arbete efter yrkeshögskola

På en yrkeshögskola studerar man till ett yrke som det finns bra framtidsmöjligheter inom. Vare sig du vill ha ett nytt jobb eller bara avancemang inom ditt nuvarande arbete kan du börja på en yrkeshögskola för en lysande karriär.

Syftet med yrkeshögskolor är att erbjuda utbildningar och utexaminera kunniga, arbetsfärdiga inom de yrken där kvalificerad arbetskraft behövs för tillfället. Detta betyder det hela tiden kommer nya utbildningar för att matcha arbetsmarknadens behov. Samtidigt som en del utbildningar försvinner för att behovet inte längre finns.

Utbildningarna drivs i samarbete med företag och andra arbetsgivare för att de säkert ska överensstämma med kraven som yrket har. De flesta skolor kombinerar också teori med praktik på en arbetsplats. Det kallas för Lärande I Arbete (LIA) och hjälper många att få in en fot hos potentiella arbetsgivare. LIA:n ger dig som studerande arbetserfarenhet redan innan det är dags att ge sig ut på marknaden och söka jobb.

Faktorn att du utbildar dig till ett yrke som det fattas arbetskraft inom på arbetsmarknaden och att du har gjort LIA på en arbetsplats gör att du går ut med arbetserfarenhet och kontakter. Vilket ger dig stora chanser att få jobb inom snar framtid.

En enkätundersökning från hösten 2012 har visat att 9 av 10 som går yrkeshögskola får jobb inom ett halvår efter examen. 7 av de 10 får jobbet redan medan utbildningen pågår. Endast 11% fick jobb inom något som var helt utanför ramarna för utbildningen.

Det finns hundratals olika utbildningar. Exempel på några områden som finns är bygg, ekonomi, försäljning, turism, teknik, lantbruk, IT m.m. Utbildningarna drivs av en mängd olika anordnare. Det är allt från privata utbildningsföretag till kommuner och landsting som anordnar dem. Kvaliteten kontrolleras av Myndigheten för yrkeshögskolan och var och en av utbildningarna måste ha ett tillstånd. Bara för du inte ska behöva fundera över vilken skola, utan alla ska leva upp till samma krav.

På en yrkeshögskola utbildas du för en tydlig yrkesroll och efter utbildningen är du redo att börja arbeta. En av de stora fördelarna är att du får ett bra grepp om vad den yrkesroll som du förbereds för kommer att kräva av dig. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Olika nivåer av SFI
Fördelar och nackdelar med distansutbildningar
Få bra tips inför det kommande högskoleprovet – här är tipsen
En introduktion till Svenska För Invandrare -SFI
Yrkesutbildning för karriärutveckling