Du är inte inloggad.

Artikel

Karriärutveckling genom lärlingsutbildning

Hur vi människor prioriterar skiljer sig väldigt mycket från person till person. Det är inte en självklarhet att varje individ vill söka utveckling i sin karriär i samma grad. Det är inte heller väsentligt att alla måste gå samma väg i ordningen; skola, studenten, högskoleexamen och arbete direkt på det. Det finns människor som väljer att ta andra vägar och trots detta blir väldigt framgångsrika. Vissa har inte skaffat sig den gymnasiekompetens som gör att man når upp till grundläggande behörighet. Andra saknar helt teoretisk utbildning. När en student efter gymnasiet är konfunderad och inte vet om han/hon ska fortsätta att studera eller inte, eller börja söka efter arbete, då kan en lärlingsutbildning vara ett mycket bra alternativ.

Lärlingsutbildning finns bland annat i Stockholm, men det är inga problem om du är bosatt på andra ställen i landet när du genomför en sådan utbildning. En lärlingsutbildning, som är en arbetsplatsbelagd utbildning hjälper dig att komma närmare arbetslivet. Där får du lära dig praktiskt arbete på en lärlingsplats. Detta ger dig möjligheten till att samla på dig en arbetslivserfarenhet som kan gynna dig väldigt mycket i framtiden. Exempel på inriktningar kan vara murare, ställningsbyggare, maskinförare, golvläggare, anläggnings- och vägarbetare. Efter genomgången lärlingsutbildning exempelvis inom bygg, blir du försedd med ett yrkesbevis. Du har också samlat på dig en hel del erfarenheter, både praktiska och även teoretiska. Utbildningen ger dig en plattform att stå på, något specifikt att skriva in i ditt CV i jakten på arbete.

Som tjugoåring har du hela framtiden framför dig och möjligheterna är många. De flesta har gått ut gymnasiet och har till och med påbörjat en högskoleutbildning. De som inte vill studera vidare på exempelvis högskola har kanske kommit till den punkten där de vill börja söka arbete. För en del kan det ta lång tid innan man hittar ett arbete man trivs med och för många tar det väldigt lång tid innan man finner ett arbete överhuvudtaget.  Slösa inte bort den tiden! Tillåt inte dig själv att allt för länge gå arbetslös, tänk istället på vad du skulle kunna göra under tiden för att samla på dig erfarenheter och kunskap. Även om du har den teoretiska kunskapen från olika kurser, kan en lärlingsutbildning hjälpa dig att överföra detta i praktik. Detta kan betyda väldigt mycket för dig som person, den kan forma dig till den du vill vara i ditt framtida arbetsliv. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fördelar med att vara en sjuksköterska
En introduktion till Svenska För Invandrare -SFI
Handledarutbildning körkort malmö
Vad händer när barnet vill bo hos den andre?
Säkra lyft för din hälsas skull